×

Kosor najavila prodaju zapuštenih vojnih objekata

Turistička sezona u Hrvatskoj do kraja kolovoza bila je uspješna i bolja nego ikada, a Vlada će u suradnji s Ministarstvom turizma vrlo brzo donijeti plan s mjerama za iduću turističku godinu, najavila je danas na otvaranju 13. Kongresa hotelijera premijerka Jadranka Kosor.
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Obraćajući se okupljenim hotelijerima i drugim predstavnicima turističkog sektor premijerka Kosor je naglasila da je 30 milijuna eura uloženih ove godine u promociju hrvatskoga turizma bila dobra investicija, kao i promocija na internetu te potpore za avio destinacije, te da će tako biti i za 2011. Kazala je da će Vlada u budućnosti razmotriti prijedloge hotelskoga sektora za dodatno smanjenje parafiskalnih nameta i neporeznih davanja koji otežavaju poslovanje hotelijera, istaknuvši pritom da je ova Vlada prva koja je to uspjela smanjiti, kroz program gospodarskoga oporavka, i to sva neporezna davanja za 20 do 25 posto.S obzirom da je od hotelijera čula kako ta mjera ne nailazi baš na potporu na nižim razinama, kazala je da treba učiniti sve da u tome sudjeluje i lokalna samouprava.Hotelijere je izvijestila i da je tijekom svoga nedavnog boravka u SAD-u s američkim biznismenima većinom razgovarala o turizmu i mogućnostima investicija u taj sektor. Istaknula je da su cijelom hrvatskom gospodarstvu, pa tako i turizmu, potrebne investicije za daljnji razvoj.

Predstavila je u SAD-u i nedavno usvojenih 30 velikih investicijskih projekata, među kojima je i desetak turističkih, uključujući i one koji znače uključivanje vojnih objekata u turizam kroz prodaju.Kosor je kazala da je to neperspektivna državna imovina za koju je bolje da se proda i po nižoj, ali transparentnoj cijeni, nego da zarasta u korov, te da je bolje da se otvori i jedno radno mjesto, nego ni jedno. Predsjednica Vlade čestitala je hotelijerima i svim drugim turističkim djelatnicima na uspješno odrađenoj dosadašnjoj sezoni poručivši im da bi bilo dobro da se ta sezona produlji "bar još koji dan", što će sigurno donijeti i bolje ukupne rezultate.Zahvalila im je i na pozivu za pokroviteljstvo Kongresa, koje je, kako je rekla, rado prihvatila te time pokazuje stajalište Vlade o važnosti turizma u hrvatskom gospodarstvu. Na novinarsko pitanje nakon otvaranja Kongresa hoće li se smanjivati stopa PDV-a u turizmu općenito, ili bar za hranu i piće, s obzirom da se ugostitelji i restorateri žale na pad prometa, premijerka Kosor je odgovorila da se za sada ne razmišlja o smanjenju stope PDV-a ni na jednoj razini.