×

Kosor: Nećemo dodatno oporezivati turizam

Turistička sezona 2011. bit će još teža i zahtjevnija, ali pripreme za nju približavaju se kraju, poručeno je u subotu na Povjerenstvu za pripremu sezone.

Hrvatska planira dogodine postići rezultate kakvi su obilježili 2010. godinu, i pokušati ih nadmašiti, a veseliti može i povratak Thomas Cooka, jedne od najvećih svjetskih putničkih agencija, na hrvatsko tržište.

- Konačni rezultati sezone još nisu poznati, ali procjene neovisnih analitičara govore o 4,5 posto rasta u ukupnom prihodu. Sljedeće godine želimo da budu barem takvi, ako ne i veći – rekla je premijerka Jadranka Kosor, dodajući kako je uspjeh što je u oskudnom proračunu pronađeno mjesta za povećanje sredstava za turizam.

Premijerka se osvrnula i na oporbene prijedloge za dodatno oporezivanje turizma, rekavši kako Vlada neće to učiniti i kako bi to bila pogrešna odluka u vremenu kad se odigrava borba za svakog turista.

- Hrvatska je imala cilj da obrani svoj povećani turistički udio, i prema do sada dostupnim podacima uspjeli smo, i treću godinu za redom bolji smo od prosjeka Europe – istaknuo je ministar turizma Damir Bajs. Prema nedavno objavljenim podacima UNWTO-a rezultati za prva tri kvartala pokazuju kako je Europa u turističkim rezultatima rasla po stopi od 2,6 posto, Mediteran 2,1 posto, a Hrvatska 4,5 posto.