×

Ministar turizma Bajs u 2010. očekuje više Engleza i Iraca na Jadranu

U idućoj godini broj međunarodnih turističkih putovanja porast će tek jedan do tri posto, a 2011. očekuje se pravi oporavak turizma, procjene su s najvažnijeg sajma u Londonu uoči nove sezone.
Damir Bajs
Damir Bajs

U idućoj godini broj međunarodnih turističkih putovanja porast će jedan do tri posto u odnosu na ovu godinu, što je 10 do 20 milijuna putovanja, a 2011. svjetski bi turizam mogao dostići razinu iz rekordne 2007., predviđanje je Svjetske turističke organizacije (UNWTO) objavljeno na londonskom sajmu "World Travel Market", najvažnijem međunarodnom sajmu uoči nove turističke sezone.

Sudeći prema tim procjenama i atmosferi među sudionicima, jubilarna 30. godišnjica WTM-a obilježena je mnogo većim optimizmom nego lani. Hrvatska za iduću sezonu ne očekuje velike pomake u odnosu na 2009. koja je prema ocjenama ministra turizma Damira Bajsa bila bolja od očekivanja.

Promet hotela niži 18 posto
U osam mjeseci 2009. u svjetskom turizmu ostvareno je 43 milijuna međunarodnih putovanja manje nego u 2008., što je pad od 7%. Istraživanje European Internationala provedeno za potrebe WTM-a pokazalo je pad hotelskog prometa u 207 zemalja za 18 posto, pad cijena za 20 do 30 posto, a zbog pada turističkog prometa ukinuto je 15 posto radnih mjesta.

Bajs je na konferenciji za novinare u sklopu sajma izjavio da ne želi davati procjene rezultata iduće sezone. "Važnije je da umjesto procjena predstavimo mjere koje mislimo provesti u idućoj godini, ponajprije mjere udruženog oglašavanja koje su izuzetno važne za suradnju s velikim turoperatorima. Njima je važno da te mjere budu stalne i takvu im poruku planiramo dati. Za 2010. očekujemo da će se povećati broj velikih turoperatora koji dovode grupe iz Velike Britanije i Irske, koje su važne jer najviše troše", kaže Bajs koji će se danas sastati s turoperatorima.

U 2009. Hrvatska je imala ugovore s osam turoperatora iz V. Britanije, i u ovoj je sezoni zabilježila 253.000 dolazaka te 1,2 milijuna noćenja britanskih turista, 2 posto više nego lani.