×

Najbolji srpanj u povijesti hrvatskog turizma

U srpnju su ostvareni najbolji rezultati u povijesti hrvatskoga turizma, koji su potpuno izbrisali minuse od početka godine. Ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare u Makarskoj izjavio je da je u Hrvatskoj u srpnju ove godine bilo 2,7 milijuna turista, što je 9 posto više nego u istom mjesecu 2009. godine.

Oni su ostvarili 19 milijuna noćenja ili 7 posto više nego u srpnju prošle godine, rekao je ministar Bajs. Zahvaljujući izvrsnim rezultatima u srpnju, u prvih sedam mjeseci ove godine imali smo 5 milijuna i 500 tisuća stranih i domaćih turista, što je 3 posto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. U prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je oko 31 milijun noćenja, a to je za oko 5 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objasnio je ministar.

Izvijestio je da je broj dolazaka turista u srpnju ove godine, u odnosu na sedmi mjesec prošle godine, veći za pet posto u Istarskoj županiji, 11 posto na Kvarneru, 14 posto u Ličko-senjskoj županiji, šest posto u Šibensko-kninskoj županiji, 14 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji te za 10 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Radi se o rezultatima koji pokazuju da je srpanj ove godine vjerojatno bio najbolji srpanj u povijesti hrvatskog turizma, rekao je Bajs.

Ministar je upozorio da u dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone imamo minuse s dva Hrvatskoj najvažnija tržišta - Njemačkom i Italijom. U dosadašnjem dijelu sezone, posebno u srpnju, najveći porast broja turista bio je iz Rusije, Španjolske i Slovenije, i oni su nadoknadili minuse najvažnijih tržišta, Njemačke i Italije, istaknuo je Bajs.

Na upit jesu li realne inicijative da se PDV ukine izvan sezone, a da u srpnju i kolovozu bude 5 posto, Bajs je rekao kako bi on kao ministar turizma najradije da PDV bude nula posto kroz cijelu godinu i da vize budu ukinute prema svim državama. Može li se što promijeniti, ovisi o fiskalnim rezultatima koje kolega Šuker dobro zna, dodao je.

Niko Bulić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, izjavio kako se u hrvatskom turizmu ništa ne događa slučajno. Promižbene aktivnosti radili smo sustavno, profesionalno, sveobuhvatno i ciljano zajedno s privatnim sektorom i u koordinaciji s Ministarstvom turizma i Vladom RH, dodao je.