×

Nin proglašen europskom destinacijom izvrsnosti

Četvrtu godinu za redom Europska komisija izabrala je Europske destinacije izvrsnosti, među njima i hrvatski Nin, kojem je u ponedjeljak u Bruxellesu dodjeljena nagrada Eden.
Nin
Nin

Ovogodišnji izbor bio je fokusiran na vodeni turizam, a ideja koja leži u pozadini nagrade je promocija skrivenih Europskih blaga, odnosno predstavljanje manje poznatih turističkih područja. Destinacije se biraju u zemljama članicama Europske unije ali i zemljama kandidatkinjama za članstvo kao i članicama EEZ (Europske ekonomske zone). Hrvatske destinacije i u prethodnim godinama osvojile su ovu prestižnu nagradu- 2007. njome se okitio Sveti Martin na Muri, 2008. godine Đurđevac, a prošle godine Nacionalni park sjeverni Velebit.

- Jako smo ponosni što je kraljevski grad Nin osvojio ovu nagradu i pozivamo sve da dođu i provjere zašto - poručila je Marija Dejanović iz turističke zajednice grada Nina na dodjeli nagrada. Ceremonija dodjele dio je obilježavanja Svjetskog dana turizma, koji se u srcu Europe slavio radno. Cilj cjelodnevnih zasjedanja, na kojima se raspravljala nova turistička politika EU bio je pronalaženje načina da Europa održi na mjestu svjetske turističke destinacije broj jedan. Kako se radi o grani koja je zaslužna za više od pet posto BDP-a EU, kao i oko 10 milijuna radnih mjesta, nije neobična pozornost koja joj se sve više posvećuje.

- Lani je Lisabonskim sporazumom EU dobila ovlasti da djeluje u području turizma, i ovaj sektor mora biti vrlo važan - poručio je potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani okupljenim gostima, njih više od 400 iz turističkih sektora raznih zemalja. Jedno od najzanimljivijih događanja, svakako je uz dodjelu nagrada bilo i potpisivanje sporazuma između Francuske, Španjolske i Italije, koje će u idućih nekoliko mjeseci aktivno započeti suradnju. Zemlje koje su od pamtivijeka turističke suparnice tako će se već prije kraja godine zajednički promovirati prema zemljama BRIK-a (Brazila, Rusije, Indije i Kine).