×

Održan sastanak predstavnika hrvatskih EDEN odredišta

Analiza trenutnog stanja u hrvatskim EDEN odredištima, mogućnost osnivanja nacionalne EDEN mreže te zajednička promidžba na domaćem i stranom tržištu, bile su glavne teme sastanka predstavnika
Premužićeva staza, Sjeverni Velebit
Premužićeva staza, Sjeverni Velebit

Podsjećamo, izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) pokrenula je Europska komisija 2005. godine za članice Europske unije, a Hrvatska je, unatoč tome što još nije članica ove zajednice, kao zemlja - kandidat dobila mogućnost sudjelovanja, ali bez prava na financijsku podršku. Dosadašnji nacionalni pobjednici su, kronološkim redom: Sveti Martin na Muri, Đurđevac, Sjeverni Velebit i Nin.

Govoreći o stanju u svojim odredištima nakon dobivanja ove prestižne nagrade, predstavnici spomenutih područja istaknuli su primjetan porast broja posjetitelja na svojim internet stranicama, povećan broj upita te u konačnici, povećan broj turističkih dolazaka, što svjedoči ne samo o važnosti ove nagrade, već i o važnosti njezine pravovremene, kontinuirane i snažne promidžbe.

Načini na koje su predstavnici turističkih zajednica/javnih ustanova promovirali svoja odredišta odnosili su se, prije svega, na postavljanje informativnih ploča s jasno istaknutim logom EDEN-a, zatim isticanje spomenutog loga i dobivene nagrade na svojim web stranicama, društvenim mrežama poput Facebooka te u raznim brošurama, na plakatima i naljepnicama te u drugim informativnim materijalima o odredištu. Od velike su važnosti u promidžbi, zaključili su, i uključivanje lokalne zajednice u tzv. EDEN priču, odnosno edukacija lokalnog stanovništva i održivost.

Osim o jačoj međusobnoj suradnji i osnivanju nacionalne EDEN mreže, putem koje bi razmjenjivali iskustva sa svojim europskim kolegama i predstavnicima projekta pri Europskoj komisiji, sudionici sastanka razgovarali su i o drugim mogućim oblicima zajedničke promidžbe.