×

Potraje li kaos u Grčkoj, na hrvatskom Jadranu više gostiju?

Nijemci su, pišu tamošnji mediji, ogorčeni na Grke jer im u međunarodnom paketu pomoći u iduće tri godine moraju dati najviše od svih zemalja EU, čak 30 posto pomoći ili 23 milijarde eura.
Potraje li kaos u Grčkoj, na hrvatskom Jadranu više gostiju?

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, poslovica je zbog koje bi hrvatski turoperatori, ugostitelji i hotelijeri uskoro mogli trljati ruke, no zasad su i te kako oprezni u izjavama očekuju li da će grčki krvavi prosvjedi ove sezone popraviti krvnu sliku hrvatskog turizma.

Nijemci nezainteresirani

Kaos u Grčkoj nesumnjivo će zadati novi udarac grčkoj ekonomiji u kojoj turizam ima značajnu ulogu. Lani je podbacio sedam posto, no sudeći po sadašnjem interesu Europljana, poglavito Nijemaca i Britanaca, koji u ukupnom broju grčkih turista od oko 15 milijuna čine jednu trećinu, teško je biti optimističan. Njemački turoperateri, naime, bilježe masovni pad zanimanja svojih građana za Grčku što će, tvrde analitičari, i u slučaju normalizacije stanja u državi teško popraviti i sve popularniji “last last minute”. Nijemci su, pišu tamošnji mediji, ogorčeni na Grke jer su trošili puno tuđeg novca, a sad im u međunarodnom paketu pomoći u iduće tri godine moraju dati najviše od svih EU zemalja, čak 30 posto pomoći ili 23 milijarde eura usprkos protivljenju njemačke javnosti i političara koji su sugerirali Grcima da počnu rasprodavati otoke. Ni Austrijanci ili Slovenci nisu ništa blagonakloniji, tako da je Grčka uz stalnu prijetnju štrajkova, problema u prijevozu..., definitivno “out”.

Turizam, ali i lekcija

Kristijan Gržetić, izvršni direktor korporativnih komunikacija Adriatica.neta kaže kako je prerano donositi ikakve procjene koje bi tržište moglo profitirati nastavi li se u Grčkoj sadašnja situacija. Prvi jači nalet na rezervacije u Adriatica.netu očekuju početkom lipnja, kada kreću i prvi letovi prema grčkim otocima, za koje uglavnom prodaju aranžmane. Trenutačno pak ne bilježe nikakva otkazivanja ranijeg bookinga. I Jako Andabak, čelnik uprave Sunce Koncerna, kaže kako je rano o tome govoriti. Turisti se u nas privlače skromnim sredstvima. Uvijek se postavlja pitanje je li moglo bolje, a cijene usluga ne mogu padati, jer hotelijeri i sada teško preživljavaju, tvrdi on.

- Nije lijepo na tuđoj nesreći graditi sreću. No, potraju li nemiri u Grčkoj, Hrvatska svakako ima adute da bude u visokom izboru. Tko će na kraju profitirati, ovisi pak o mnogo toga, a najviše o cijenama, kojima smo dosad teško mogli konkurirati Grčkoj i Turskoj, tzv. last, čak i last last minute ponudi, a usto i o katastrofama poput vulkanskih aktivnosti u Islandu. Sve to govori u prilog činjenici da će se turisti iz Europe umjesto na daleke prekomorske destinacije odlučivati za one bliže i zanimljive - kaže Ondina Šegvić, direktorica Sektora turizma HGK.

Kako bilo, ekonomski analitičar Damir Novotny, kaže kako grčki primjer Hrvatskoj ne bi trebao donijeti samo koristi od turizma, već i lekciju koju ćemo iz njezina primjera naučiti i mi i druge mediteranske zemlje. Uopće nije dobro, kaže on, da govorimo kako smo mi nešto posebno. Ekonomski problemi su nam vrlo slični i mogli bi eskalirati.