×

Požar na Bjelolasici 'progutao' 110 radnih mjesta

U požaru koji je izbio u noći s ponedjeljka na utorak izgorio je centralni objekt Hrvatskog olimpijskog centra na Bjelolasici, u kojem srećom nije bilo ljudskih žrtava.

S obzirom da je u izgorjelom objektu i središnja kotlovnica, restoran i sportska dvorana, uz izravnu golemu materijalnu štetu, znatna će biti i indirektna budući da bez tog objekta ni sedam paviljona ne može zasebno funkcionirati. Ovim požarom možda je i prekinuta desetljetna agonija HOC-a Bjelolasica, s obzirom na to da je u saniranje njegovog gubitaškog poslovanja država, koja mu je preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta vlasnik, u proteklih 13-tak godina utrošila više od 130 milijuna kuna, kako je naveo državni tajnik u Ministarstvu Stipe Mamić. Paralelno s tim pokrivanjem gubitaka, godinama se javnost s najvišeg vrha obmanjivalo frazama ' da je HOC Bjelolasica prioritet od državnog značaja' ili pak 'da su upravo osigurana sredstva za nužnu izgradnju sportske dvorane, bazena i infrastrukture skijališta' te da je 'HOC Bjelolasica baš u fokusu interesa ove Vlade', baš kao što je ovu posljednju misao danas na zgarištu izrekao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs. On je tom prilikom prenio i poruku premijerke Jadranke Kosor da će Vlada podržati rješenja kojima će HOC najbrže biti saniran i obnovljen, te da će činiti sve (ma što to bilo) što je u njezinoj moći da ne dođe do otpuštanja 110 zaposlenih u HOC-u Bjelolasica.

Kao jedan od glavnih razloga upornom neinvestiranju u izgradnju nužne infrastrukture HOC-a Bjelolasica, a koja bi mu omogućila normalno poslovanje državni tajnik Mamić naveo je Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, po kojem država ne smije davati direktne potpore tvrtkama i ustanovama, izuzev u slučajevima elementarnih nepogoda. Naime, u tom slučaju država može nadoknaditi razliku između osigurane vrijednosti objekta, što je u ovom slučaju iznos od 21 milijun kuna, i konačne cijene obnove ili izgradnje novog objekta. Po mišljenjima mnogih, možda je upravo ovakav rasplet, k tome u predizbornoj godini, i najbolje rješenje, da se na taj način konačno presiječe neodrživo stanje i eventualno HOC Bjelolasica stane na vodeće mjestu u toliko najavljivanom programu '30 kapitalnih investicija' koje će pokrenuti Hrvatsku.