×

Predstavljen projekt Lujzijana

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je boravila u Lokvama gdje je upoznata s projektom Lujzijana, kojim se nastoji iskoristiti kulturno-povijesna i prirodna baština Gorskog kotara a posebno lokvarskog kraja u turističkoj ponudi.
Predstavljen projekt Lujzijana

Kako je rečeno na večerašnjoj tribini pod nazivom 'Kulturno-povijesni resursi Lujzijane kao poticaj razvoju turizma Lokava i Gorskog kotara', polazište projekta Lujzijana je istoimena cesta koja je sagrađena početkom 19. stoljeća između Rijeke i Karlovca.

Kako ta povijesno turistička cesta prolazi kroz Lokve, planirano je da se dio trase Lujzijane opremi turistički i predstavi kao nova turistička atrakcija.

Elementi kulturno-povijesne baštine koji se mogu uklopiti u projekt su pećina Bukovac kod Lokava, potom kasnoantički limes kod Prezida, frankopanski kašteli, brojne crkve te tradicijska goranska kultura, kazao je predsjednik Udruge Lujzijana Miren Androić.

U projekt se uključila i slovenska općina Kočevje te je prijavljen za europski IPA fond.

Ministrica Zlatar Violić ocijenila je projekt vrlo zanimljivim te potencijalno komercijalnim. Njegova vrijednost je što se tu mogu organizirati jednodnevni izleti za turiste koji se odmaraju u bliskim odredištima Kvarnera, kazala je. Ministrica je ponudila administrativnu i organizacijsku pomoć Ministarstva nositeljima projekta, udruzi Lujzijana.

Ministrica kulture Zlatar Violić također je istaknula važnost kulturne i prirodne baštine Gorskog kotara, ali je ocijenila kako se ovaj prostor često drži isključivo tranzitnim.

Jedan od razloga je taj što se do sad nije znalo prepoznati načine kako iskoristiti potencijale, dodala je. Preporučila je orijentaciju na mlađe turiste, atipične u tradicionalnom shvaćanju turizma na ovim prostorima. Oni ne odlaze na plaže i more nego žele upoznati načine kako se nekad živjelo i kako se sad živi u područjima zaleđa, rekla je.

Ministrica Andrea Zlatar Violić obišla je i zavičajnu zbirku Lokava u Osnovnoj školi "Rudolfa Štrohala" te Kuću prirode Kotač u kojoj se nalazi stalna izložba o cesti Lujzijani i kušaonica poznatih goranskih biljnih likera.