×

Prihod Valamara porastao 7 posto

Turistička grupacija Valamar u kriznoj sezoni, zahvaljujući novim investicijama i politici prodaje, ostvarit će sedam posto veći prihod u odnosu na lanjski, a u 2010. očekuje se nešto bolji rezultat, objavio je predsjednik Uprave Valamara Peter Fuchs na konferenciji za novinare, najavljujući da će Valamar u pripremu iduće sezone uložiti 150 milijuna kuna.
Valamar Diamant Hotel
Valamar Diamant Hotel

S obzirom na predviđanja o jenjavanju krize u zemljama iz kojih dolaze gosti, u 2010. u Valamaru očekuju bolju situaciju kad je u pitanju potražnja. No član Uprave Zrinko Kamber upozorio je da bi problem mogla predstavljati neizvjesnost u poslovanju zbog visoke nelikvidnosti i poreznih opterećenja. Uprava stoga najavljuje da će više inzistirati na financijskoj disciplini kupaca svojih usluga, a od Vlade očekuje da će se prilikom sastavljanja proračuna i porezne politike sjetiti obećanja o smanjenju PDV-a za turizam u 2010. godini.

"Rezultati ove sezone i više su nego povoljni s obzirom na okolnosti, a presudan preduvjet uspjeha je visoka razina upravljačkog znanja. U 2010. nastavit ćemo ulagati u zaposlenike i objekte. Potpisali smo prvi ugovor o upravljanju turističkim kapacitetima s trećim osobama za hotel Luna na Pagu, a u pregovorima smo za sklapanje sličnih poslova s još nekoliko kompanija", rekao je Fuchs. Najveći dio ulaganja u iznosu od 90 mil. kuna u 2010. odnosi se na obnovu dosadašnjeg hotela Neptun u Valamar Riviera Hotel&Residence yacht hotel sa četiri zvjezdice čije se otvorenje očekuje početkom sezone 2010. godine. Investiciju će vlastitim sredstvima pokriti Riviera Poreč, u čijem je sastavu Neptun.

Valamar je ove godine zahvaljujući bogatijoj ponudi i novim investicijama povećao cijene u prosjeku za 4%, a svaki četvrti turist došao je u vlastitom aranžmanu. Turoperatori su ostvarili lošiji rezultat, posebno u Dubrovniku koji će i 2010. imati problema bez dodatnog poticaja za uvođenje aviolinija prema krajnjem jugu, upozoravaju u grupaciji. Predsjednik Uprave Riviere Poreč Veljko Ostojić upozorio je da se hotelijerstvo nalazi u situaciji kad je nužan investicijski zamah, no bez državne intervencije do toga neće doći.