×

Prihodi hotela 2% viši nego lani

Uoči Vladinih mjera za iduću sezonu, koje im ne donose niži PDV, hotelijeri iznijeli ovogodišnje rezlutate.
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Vlada će ovih dana izaći s paketom mjera za turističku sezonu 2011., ali među njima neće biti smanjenja PDV-a u segmentu hrane i pića na 10 posto, kao ni smanjenje povlaštene stope u turizmu.

Iznos od 30 milijuna eura, koliko je ove godine uloženo u promociju, u 2011. najvjerojatnije se neće mijenjati, najavila je premijerka Jadranka Kosor na 13. kongresu hotelijera kojeg je u petak u Zagrebu organizirala Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Podsjetivši da se među 30 velikih investicijskih projekata veliki dio odnosi na turizam, Kosor je rekla da je među njima i neperspektivna vojna imovina, pojasnivši pod kojim uvjetima ih Vlada kani prodati. "Iako su već krenule kritike o cijeni koju ćemo postići, u Vladi mislimo da je dobro prodati i za manju cijenu, ako će to otvoriti mogućnost za nove investicije i nova radna mjesta. Bolje otvoriti jedno radno mjesto, nego da tamo raste korov", zaključila je premijerka. Porast broja noćenja u ovoj sezoni popratio je blagi porast prihoda u hrvatskim hotelima, pokazuju rezultati ankete koje je UPUH proveo među 184 hotela, što je oko trećine ukupnog broja. Od siječnja do rujna 2010. prihod hotela porastao je za 2% posto, od smještaja i pansiona hoteli su utržili 3% više, a od izvanpansionske potrošnje 2% više nego u 2009. Prema financijskim pokazateljima najbolje je prošao Dubrovnik u kojem je ukupan prihod porastao 5%, prihod od smještaja i pansiona za 6%, dok se na izvanpansionskoj potrošnji zaradilo 4% više nego lani. Dalmacija je premašila sve regije 7-postotnim rastom prihoda od smještaja, no s padom izvanpansionske potrošnje od čak 12% primjer je koji pokazuje da su gosti u Hrvatskoj ove godine manje trošili na objede izvan pansiona, suvenire i slično. U Istri je hotelski prihod porastao za 4%. Najlošiji rezultat bilježi Kvarner čiji je ukupan prihod u hotelima pao za gotovo 5%, a izvanpansionska potrošnja za 9%. Zbog pada kongresnog segmenta i usporene poslovne aktivnosti najgore je u hotelima na kontinentu čiji je ukupan prihod pao za čak 10 posto.

Sektor stagnira

Popunjenost stalno pada
Pad investicija, porezna opterećenost i nekonkurentnost i dalje su najveći problemi hotelijerstva. Iako je ostvaren blagi rast prihoda, u Udruzi hotelijera upozoravaju na stagnaciju. "Posljednjih pet godina investicije sporo rastu, a pada popunjenost hotela za oko 2% godišnje. Ona je sada 40%, daleko ispod 60% što se smatra granicom profitabilnosti", kaže čelnik UPUH-a Kristian Šustar. Udruga je Vladi predstavila paket mjera koje su potrebne da se potakne rast sektora.