×

Slavonci najmanje odlaze na godišnji odmor

U 2012. odmor planira 52 posto građana.

GfK je proveo istraživanje o korištenju godišnjih odmora iz kojeg proizlazi kako odlazak na višednevni odmor izvan mjesta stalnog boravka i dalje stagnira. Tako je realizacija korištenja odmora u prošloj godini bila na razini od 41 posto, dok je odmor željelo (planiralo) 52 posto građana.

Najviše odlazaka na odmor bilo je iz Zagreba s okolicom (61 posto ili 5 posto više nego godinu dana ranije), kao i općenito iz naselja s preko 100 tisuća stanovnika (oko 64 posto), a najmanje iz Slavonije (31 posto).

Mlađe dobne skupine, od  15 do 34 godine,  najviše  su išle  na odmor (oko 56 posto), a također osobe koje nisu u braku su više od prosjeka koristile odlazak na odmor – 52 posto, dok su oženjeni/udate bili manje na odmoru (39 posto). Kod osoba s najnižim obrazovanjem tek ih je oko 7 posto išlo na odmor, dok su oni s najvišom naobrazbom - u oko 72 posto slučaja koristili godišnji odmor izvan mjesta stalnog boravka.

Višekratno korištenje odmora (dva ili više puta u toku godine – prosjek za cijelu zemlju je 14 posto) češće je zastupljeno kod građana Zagreba s okolicom (31 posto), kod  građana iz naselja s preko 100 tisuća stanovnika (30 posto), te onih s prosječnim  mjesečnim  prihodima kućanstva preko 9 tisuća kuna (oko 33 posto).
 
Planovi za ovu godinu u skladu su s podacima iz 2011. Dok oko 52 posto planira godišnji, 48 psoto niti ne računa s mogućnošću putovanja izvna mjesta boravka. Istraživanje je GfK proveo na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Hrvatske, starijih od 15 godina, u prosincu prošle godine.