×

Štrokove hotele preuzima Lukšić grupa

Preuzimanje zbog više od 100 milijuna dolara duga bit će gotovo krajem lipnja a Lukšić grupa postat će vlasnik 4 hotela u Dubrovniku i jednog u Rijeci
Štrokove hotele preuzima Lukšić grupa

Grupaciju Jadranski luksuzni hoteli, u vlasništvu poduzetnika Gorana Štroka, krajem lipnja službeno će preuzeti Excelsa Lukšić grupa. Predviđanja koja traju već neko vrijeme, ovih su dana i potvrđena u javnosti, a prodaja JLH-a označava i odlazak Gorana Štroka nakon čak 16 godina u hrvatskom hotelijerstvu.

Lukšić grupi, koja je Jadranske luksuzne hotele platila u gotovini, prepustit će pet hotela - Hotel Excelsior Dubrovnik (5*), Hotel Dubrovnik Palace (5*), Hotel Bellevue Dubrovnik (5*), Hotel Kompas (3*) i Grand Hotel Bonavia Rijeka (4*), koji navodno vrijede oko 200 milijuna dolara, te luksuzne vile Agavu i Svjetionik Grebeni.

- Ugovor još nije potpisan, pregovara se o detaljima preuzimanja, a sve bi trebalo biti gotovo krajem lipnja - kratko su prokomentirali u odnosima s javnošću Jadranskih luksuznih hotela.

Da je preuzimanje ipak gotova stvar, a potpisivanje ugovora samo formalnost, ovih je dana u medijima potvrdio i sam Goran Štrok ističući da su do gubitka Jadranskih luksuznih hotela dovele financijske poteškoće i kriza u zadnje dvije i pol godine. Jadranski luksuzni hoteli navodno su u dugu većem od 100 milijuna eura (neki smatraju i većem), a za preuzimanje dugova ponudila se Lukšić grupacija iz Čilea. Na čelu grupacije je Guillermo Lukšić, sin pokojnog Andronika Lukšića, svojedobno najbogatijeg Hrvata na svijetu, čija obitelj posjeduje industriju za obradu bakra, aluminijsku industriju, pivovare, bankarske institucije, tvornice tjestenine, trgovačke centre i drugo, a tržišna vrijednost njihovih kompanija je oko 13 milijardi dolara. Povećanje ulaganja u hrvatski turizam, kao najveći potencijal Lijepe naše, najavili su još prije nekoliko godina kada su u Hrvatskoj imali turističku agenciju Atlas, hotelsku tvrtku Plava laguna Poreč, Hotel Croatia u Cavtatu, Hotel Argentina u Dubrovniku, u čijem sastavu je i lusuzna Villa Šeherezada (u kojoj noćenje košta 6.000 eura) te Hotel Odisej na Mljetu.

Kako su Štrokovi hoteli već godinama simbol luksuza, a Gorana Štroka su od njegovih početaka u turizmu često opisivali kao 'pionira u preobrazbi hrvatskog luksuznog turizma', dubrovački hotelijeri nadaju se da će i novi vlasnik zadržati isti standard i kvalitetu usluge.