×

Sunčanom Hvaru pozajmica Orco Grupe od 7 milijuna kuna

Hvarskoj hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar njezin većinski vlasnik Orco Grupa odobrila je pozajmicu od 7 milijuna kuna čime je osigurana isplatu plaća zaposlenicima i nastavak operativnog poslovanja te tvrtke, izvijestili su danas iz Sunčanog Hvara iz kojeg se doznaje da to ne znači i deblokadu računa tvrtke koji je još uvijek blokiran.
Sunčanom Hvaru pozajmica Orco Grupe od 7 milijuna kuna

Blokada računa Sunčanog Hvara traje od kraja prošlog tjedna (petka, 30. srpnja) i to zbog, kako je objašnjeno, prisilne naplate preostalog duga prema Poreznoj upravi. Iz te se tvrtke ni danas nije moglo doznati kada očekuju deblokadu računa, niti koliko iznosi dug prema Poreznoj upravi, kao niti jeli taj dug 12 milijuna kuna kako su objavljivali pojedini mediji. Također se nije moglo doznati na koji će način i kojim sredstvima platiti dug.

Najnovija pozajmica Orco Grupe Sunčanom Hvaru je odobrena temeljem jučerašnjeg dopisa kojim je Uprava te tvrtke od svoja dva najveća dioničara, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Orco Grupe zatražila hitnu financijsku pomoć za podmirenje preostalog duga prema Poreznoj upravi. U današnjoj se obavijesti iz Sunčanog Hvara navodi da je Orco na to traženje pozitivno reagirao odobrivši navedenu pozajmicu, dok se HFP-ova reakcija ne spominje.

Iz Sunčanog Hvara podsjećaju i da je račun tvrtke blokiran unatoč intenzivnim dogovorima oko načina i dinamike podmirenja obveza prema Poreznoj upravi. Pitaju, kako stoji u današnjoj obavijesti, "u ime 346 stalnih zaposlenika tvrtke i više od 2.000 dioničara da li isti tretman imaju svi porezni dužnici u Hrvatskoj ili je Sunčani Hvar ponovno žrtva dnevno-političkih interesa?" Ponavljaju i da se poslovanje u Sunčanom Hvaru odvija nesmetano, da su svi hoteli u sastavu tvrtke otvoreni, a gosti dobivaju kompletnu uslugu. Za nastavak turističke sezone na operativnoj razini ističu da "zahvaljujući razumijevanju Orco Grupe" nije niti će biti upitna.