×

Tajni gosti stižu u Mali Lošinj

Turistička zajednica grada Malog Lošinja, u suradnji s agencijom Heraklea odlučila je u svrhu što kvalitetnijeg upravljanja destinacijom provesti projekt posjeta tajnih gostiju na brojnim lokacijama unutar destinacije.
Tajni gosti stižu u Mali Lošinj

Turistička zajednica Malog Lošinja i grad Mali Lošinj s hotelijerima, kampovima i turističkim agencijama te stanovništvom otoka već godinama uspješno surađuju, te „Otok vitalnosti" pretvaraju u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija. U prilog tome svakako ide ostvarenje turističkog prometa od 250.592 noćenja u 2010. godini, odnosno preko 2 milijuna noćenja, primitak mnogobrojnih nagrada kao i članstvo u UNWTO-u. S udjelom od 18,6% u ukupnom turističkom prometu noćenja TZ Primorsko-goranske županije, te 3,6% u ukupnim turističkim noćenjima Hrvatske, Mali Lošinj nameće se u sam vrh naše turističke ponude.

Radi svjesnosti o važnosti kvalitete usluge pružene na svim razinama u destinaciji, TZG Malog Lošinja odlučila se na inovativni poduhvat mjerenja kvalitete usluge na nivou cijele destinacije, te u pomoć pozvala agenciju Heraklea, specijaliste za metodu tajanstvene kupnje.

Najbolji primjeri iz prakse
Sličan projekt već godinama se provodi u Parizu, gdje grad Pariz i njegova turistička zajednica kontinuirano mjere kvalitetu usluge koja se pruža stanovnicima i gostima Pariza. Ovaj projekt na hrvatskom tržištu predstavljen je kao inovacija, poučen primjerima najbolje prakse drugih svjetskih agencija i destinacija.

Bogato iskustvo u provođenju posjeta tajnih gostiju u turističkoj djelatnosti, Heraklei je pomoglo da u suradnji s TZG Malog Lošinja osmisli ovaj zanimljiv te, za tajne kupce ali i subjekte koji se posjećuju, veoma privlačan projekt, koji je dogovoren na početni rok od tri godine.

Tko sve sudjeluje?
Više od petnaest poduzeća odnosno objekata pridružilo se ovom projektu. To su: Grad Mali Lošinj, Lošinjski muzej, Jadranka hoteli d.o.o. - hotel Aurora, Vespera i Punta, Jadranka kampovi d.o.o - kamp Čikat, Hotel Apoksiomen, Agencija Cappelli, Agencija Puntarka Nova, Agencija Turist, Hotel Televrin, Lošinjska plovidba turizam d.o.o. - kampovi Rapoča i Lopari, Hostel Veli Lošinj, Restoran Poljana, Diana, Punta, Veli žal, Galerijski prostor Španiček Mirjana, Biokozmetika d.o.o. Zagreb - Kozmetički salon, spa&wellness Aurora.

Tajni gosti posjetit će sve navedene objekte te u njima raditi ono što gosti obično rade kad su na odmoru - rezervirat će smještaj, ići na izlete i plaže, kupovati u suvenirnicama i trgovinama, posjećivat će restorane, odlaziti na koncerte i wellness tretmane. Drugim riječima, uživat će u aktivnom odmoru te istovremeno mjeriti kvalitetu usluge u destinaciji u tri različita termina u lipnju, srpnju i kolovozu.

Koje su koristi?
Budući da troškove projekta u potpunosti snosi TZG Malog Lošinja, potpisnicima ugovora odnosno subjektima koji će sudjelovati u projektu, omogućeno je da bez dodatnih ulaganja dobiju detaljne informacije o poslovanju (vlastita i konkurentska kvaliteta usluge, usluga na nivou destinacije, savjeti za unapređenje), izmjere kvalitetu usluge, saznaju što se točno događa na njihovim prodajnim mjestima te da otkriju u kojim se područjima mogu dodatno unaprijediti kako bi njihovi gosti bili što zadovoljniji, te ugled destinacije još bolji.

U konačnici, objekti u kojima će biti ostvareni najbolji rezultati, primit će priznanje TZG Malog Lošinja na Svjetski dan turizma 2011. godine.