×

Turizam zaslužuje biti u glavnim vijestima

Potpisivanjem Zagrebačke deklaracije o pozicioniranju turizma u medijima danas je završila Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o turizmu i medijima, koja je u organizaciji UNWTO-a i Ministarstva turizma te u suorganizaciji hrvatske Vlade u dva dana u zagrebačkom Hotelu Westin okupila blizu 500 sudionika iz 50 zemalja svijeta
Taleb Rifai i Damir Bajs
Taleb Rifai i Damir Bajs

Konferenciju je sinoć otvorila  premijerka Jadranka Kosor, u nazočnosti glavnog tajnika UNWTO-a Taleba Rifaia, predsjednika Međunarodne federacije turističkih novinara (FIJET) Tijania Haddada, hrvatskog ministra turizma Damira Bajsa te više stotina drugih uzvanika.

"Za svjetski turizam je kazao da je u zadnjih 10 godina pod utjecajem brojnih izazova među kojima su klimatske promjene, prirodne katastrofe i gospodarska kriza, ali da je to sve jači sektor u svjetskom gospodarstvu koji čini pet posto BDP-a u svjetskom gospodarstvu.

Turizam je važan i za zapošljavanje i za prevladavanje siromaštva i stoga je važno, kazao je Rifai, naglašavati važnost odnosa turizma i medija.

Smatra da turizam treba biti više u medijima i da ga treba predočavati kao poslovnu priliku, a ne samo pričati o lošim pričama o turizmu, nego i o pozitivnim te posebno ljudima koji su turizam prepoznali kao izvrstan način za putovanje kroz život."

Tijekom konferencije održan je niz predavanja i rasprava vodećih svjetskih stručnjaka iz područja turizma, medija i komunikacija.

Dopisnik iz Njemačke za CNN International Frederik Pleitgen istaknuo je da turizam nije uvijek lako dovesti na naslovnice medija, ali da treba utjecati da se nađe u poslovnim rubrikama, jer su njegovi učinci na gospodarstvo ogromni. Istaknuo je kako se Hrvatska u zadnjih deset i više godina borila sa silnim preprekama i političkim problemima, a uz turizam je danas postala jedna od najpoželjnijih destinacija u svijetu. U svemu, smatra, mediji imaju moćnu i važnu ulogu, pogotovu s pojavom novih društvenih medija.

Novinar britanskog The Guardiana John Bell smatra da bi Hrvatska mogla imati i bolju promociju na britanskom tržištu pa i u britanskim medijima, jer je, napominje, imidž Hrvatske u Britaniji vezan uz to da je skupa destinacija i da prodaje samo pakete-aranžmane. Britanci imaju veliku ponudu na svom tržištu, u zadnje vrijeme su dosta popularni Crna Gora i Srbija, Britanci žele putovati i izvan ljetnog dijela godine, a to im se u Hrvatskoj slabo nudi. Bell smatra da ne treba trošiti puno novca u klasičnu promociju nego se više usmjeriti na predočavanje onoga što je pozitivno u hrvatskom turizmu i kako da to Hrvatska bolje iskoristi.

Završetak konferencije obilježilo je potpisivanje Zagrebačke deklaracije, dokumenta kojem je cilj bolje pozicioniranje turizma u medijima, pojačana suradnja turističkog i privatnog sektora s medijima, shvaćanje turizma kao pokretača gospodarskog razvoja, povećanje svijesti o vrijednosti turizma te prihvaćanje suvremenih komunikacijskih alata i tehnologija. Deklaraciju su u ime Ministarstva turizma i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) potpisali ministar Bajs i tajnik Taleb Rifai.

Ocjenjujući samu konferenciju uspješnom i zahvalivši se jedan drugome, Rifai i Bajs su na vrlo dobro posjećnoj konferenciji za medije naglasili i kako je odaziv sudionika iz turizma i medija iz cijelog svijeta bio iznad očekivanog, što potvrđuje ispravnost odluke o njenoj organizaciji i to baš u Zagrebu.

Odgovarajući na brojna pitanja stranih novinara o hrvatskom turizmu Bajs je kazao da će ova godina prema očekivanjima završiti s gotovo 11,5 milijuna turista, od kojih je oko 90 posto stranih, te s više od 57 milijuna noćenja.

To će biti porasti u odnosu na prošlu godinu, čime će Hrvatska zadržati svoju poziciju među prve dvije-tri zemlje na Mediteranu, ali i godinu završiti s oko milijun gostiju više nego do sada najuspješnije pretkrizne 2008.

Glavnim izazovima za hrvatski turizam označio je svrstavanje u društvo najboljih, dalji rad na podizanju kvalitete, što je bio cilj i zadnje tri-četiri godine, kao i skori ulazak Hrvatske u EU te regionalne projekte.