×

U potrazi za esencijom humane ekonomije

Na press konferenciji „U potrazi za esencijom humane ekonomije", koja je jučer održana u Informacijskom centru Europske unije, u Zagrebu, predstavljena je ESENSEE inicijativa (Eco Social Economy Network South and East Europe). ESENSEE je regionalna mreža organizacija koja promiče kulturu društveno-gospodarske suradnje i napretka kroz načela i vrijednosti eko-društvene ekonomije.

Cjelokupnu mrežu čini konzorcij partnera: Zdravi grad iz Splita, Slap iz Osijeka i Autonomni centar (ACT) iz Čakovca, ESCOOP- European Social Cooperatives iz Italije, Grupa 484 iz Srbije, ORT iz Makedonije i Little People of Kosovo iz Kosova, te kao pridružena institucija pojavljuje se UNDP - Project COAST.

U projektnom planu ESENSEE inicijative radit će se na:
• izgradnji održive mreže dionika zainteresiranih za razvoj eko-društvene ekonomije. Planira se uključenje minimalno 30 organizacija iz regije koje će svojim djelovanjem doprinijeti razvoju kritične mase koja je nužna da bi ovaj sektor dobio dodatnu regionalnu snagu za rješavanje izazova s kojima se suvremeno društvo i gospodarstva danas suočavaju;
• razvijanju eksperimentalnog obrazovnog programa za organizacije civilnog društva, vođe, društvene poduzetnike i buduće stručnjake eko-društvene ekonomije s 15-18 polaznika u eksperimentalnoj fazi kojima će se, kroz natječaj, dodijeliti besplatne školarine za obrazovani program koji potiče razvoj socijalnog poduzetništva;
• pružanju usluge inkubiranja tj. pripreme organizacijama civilnog društva i poduzetnicima koji potiču društveno odgovorno poslovanje. Nadalje, kroz selektirane pilot projekte ( 4 nacionalna i 1 transnacionalni pilot projekt) pružit će se puna stručno-poslovna podrška odabranim organizacijama civilnog društva i poduzetnicima;
• demistifikaciji utjecaja organizacija civilnog društva na gospodarstvo i iste će pozicionirati kao ravnopravni društveno-gospodarski razvojni partneri;
• promoviranju vrijednosti koje pruža eko-društvena ekonomija za potrebe održivog razvoja zemalja regije i njihovih lokalnih zajednica.

U pozdravnom govoru, Erol Akdag, voditelj projekata za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, istaknuo je da je Europska unija prepoznala vrijednosti projekta te je kroz Social Economy Partnership Grant shemu, DG Enlargement odobrila financijska sredstva za projekt u iznosu od 453.000 EUR-a što ovaj projekt izdvaja kao primjer ostalim projektima koji žele koristiti sredstva EU. Akdag je, između ostalog, u svom izlaganju spomenuo da se radi o jednom od najbolje ocijenjenih projekata organizacija civilnog društva.

Ranko Milić, potpredsjednik Udruge Zdravi grad iz Splita i voditelj ESENSEE projekta, naveo je da je ukupni iznos proračuna projekta 677.160 EUR za period od dvije godine te se planira da se projekt kroz razvojne programe razvije u društveno odgovornu inicijativu bez vijeka trajanja. Isto tako, u svom je obraćanju pozvao sve zainteresirane, a koji prepoznaju vrijednosti eko-društvene ekonomije, da se uključe u projekt.

„Značaj ovog projekta je multidimenzionalan jer pored promicanja socijalnog poduzetništva obuhvaća i trans-sektorsku suradnju što nije čest slučaj među organizacijama civilnog društva. Osim toga, ESENSEE je jedan od najvećih projekata koje je hrvatsko civilno društvo do sada provodilo što vidno pokazuje i kapacitet ovih organizacija, ali i hrvatskog civilnog društva da privuku značajna sredstva iz europskih fondova", istaknuo je Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH.

Lovrenka Bulat Brajković, voditeljica Odsjeka za programiranje i koordinaciju, navela je da i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prepoznaje vrijednosti i potencijale društveno odgovorne ekonomije te je izdvojila da je, do sada, kroz Grant sheme ugovoreno nešto manje od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava sličnim projektima. Nadalje, najavila je i snažnu podršku socijalnom poduzetništvu kroz pripremu Strategije za razvoj socijalnog poduzetništva što je nužna karika u izgradnji većeg stupnja održivosti za sve organizacije, institucije i pojedince koji njeguju kulturu eko-društvene ekonomije u svom okruženju.

Snježana Mihinica, predstavnica UNDP projekta COAST, navela je da zeleno poduzetništvo baš kao i eko-društvena ekonomija doprinosi prvenstveno lokalnom održivom razvoju i treba se oslanjati, prije svega, na lokalne prirodne i ljudske resurse u čemu zapravo leži budućnost našeg opstanka budući da se dosadašnji ekonomski sustav pokazao opasno neodrživim.

U svom je izlaganju, Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap iz Osijeka predstavila i primjere dobrih praksi socijalnog poduzetništva u RH kroz dokumentarni film što dodatno dokazuje da se ovaj sektor sve više razvija te je navela da će nastojati kroz sve kanale komunikacije približiti ovakve primjere široj javnosti da se jasnije pozicionira značaj ovog sektora i njegov utjecaj, kako na gospodarstvo, tako i na društvo u cjelini.

Paolo Tanese, predsjednik Udruge ESCOOP iz Italije, koja je poznata kao zemlja koja daje snažnu podršku eko-društvenoj ekonomiji, istaknuo je da ne smijemo zanemariti potencijale ovog sektora obzirom da u Europi danas djeluje više od 2 milijuna društvenih poduzeća što čini 10% ukupnog broja radnih mjesta i koja direktno zapošljavaju 11 milijuna ljudi (6,7% svih zaposlenih). Generalni zaključak konferencije je da eko-društvena ekonomija nije više trend već jedinstveno rješenje koje potiče razvoj gospodarstva i društva u cjelini.