×

Uskoro paket mjera za turističku sezonu 2011., ali bez smanjenja PDV-a

Vlada će ovih dana izaći s paketom mjera za turističku sezonu 2011., ali među njima neće biti smanjenja PDV-a, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na 13. kongresu hotelijera koji se danas održava u Zagrebu.
Uskoro paket mjera za turističku sezonu 2011., ali bez smanjenja PDV-a

Kosor je podsjetila da je Vlada u ovu turističku sezonu uložila 30 milijuna eura i najavila da se sličan iznos može očekivati i dogodine. "Među 30 velikih investicijskih projekata veliki dio odnosi na turizam, a među njima je i neperspektivna vojna imovina koju želimo prodati", kazala je Kosor i objasnila pod kojim uvjetima to misli provesti. "Iako su već krenule kritike koje se odnose na cijenu koju ćemo postići, mi u Vladi mislimo da je dobro prodati i za manju cijenu, ako će to otvoriti mogućnost za nove investicije i nova radna mjesta. Bolje otvoriti jedno radno mjesto, nego da tamo raste korov", zaključila je premijerka.

Od prvog do devetog mjeseca ove godine prihod hotela u Hrvatskoj porastao je za dva posto, od smještaja i pansiona hoteli su utržili tri posto više, a od vanpansionske potrošnje dva posto više nego u 2009. godini. Taj podatak iznio je Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Podaci o prihodima rezultat su ankete koje je udruga provela među 184 hrvatska hotela, što je 32 posto od njihova ukupnog broja. Kad se gledaju financijski pokazatelji sezone, najbolje je prošao Dubrovnik u kojem je ukupan prihod porastao pet posto, prihod od smještaja i pansiona za šest posto, dok je na izvanpansionskoj potrošnji Dubrovnik ove godine zaradio četiri posto više nego lani.

Zanimljivo je da su damatinski hoteli prihod od smještaja i pansiona povećali za sedam posto, no izvanpansionska potrošnja pala je za 12 posto. U Istri je prihod porastao za četiri posto, a najgori rezultat na Jadranu bilježi Kvarner čiji je ukupan prihod u hotelima pao za gotovo pet posto, a izvanpansionska potrošnja za devet posto. Hoteli na kontinentu bilježe najveći pad od čak 18 u izvanpansionskoj potrošnji, dok je razina ukupnog prihoda pala za 10 posto u odnosu na lani.

"Iako možemo biti zadovoljni fizičkim pokazateljima sezone, stagnacija u hotelijerstvu i dalje je prisutna", izjavio je Kristijan Šustar. "U posljednjih pet godina investicije sporo rastu, te istodobno pada zauzetost hotela za oko dva posto godišnje. Zauzeće hrvatskih hotela je ispod 40 posto, dakle daleko ispod razine profitabilnosti". Udruga je Vladi predstavila paket mjera koje su potrebne da se potakne rast hotelijerstva i turizma.