×

Hoće li Hrvatska ovoga ljeta biti top destinacija za goste iz susjednih zemalja?

Prema nekim najavama, Hrvatska bi ovog ljeta mogla biti izuzetno zanimljiva destinacija Slovencima, Mađarima, Poljacima, Austrijancima, Nijemcima i Česima.
Dubrovnik
Dubrovnik
Foto: Jacek Abramowicz, Pixabay

U normalnim uvjetima, Europljani godišnje odu na više od 1,2 milijarde putovanja godišnje pa je razumljivo da se povratak u normalu željno iščekuje u svim europskim zemljama. Kako se Hrvatska dobro nosi s krizom i uživa status sigurne zemlje do koje se lako može doći automobilom, brojni turistički djelatnici nadaju se određenom turističkom prometu u drugom dijelu sezone.

Prema objavi Večernjeg lista, Hrvatska bi ovog ljeta mogla biti izuzetno zanimljiva destinacija Slovencima, Mađarima, Poljacima, Austrijancima, Nijemcima i Česima, a potencijalno i Talijanima i Britancima u slučaju da se situacija s korona virusom uskoro stabilizira, a mjere u navedenim zemljama dopuste putovanja.

Direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio napomenuo je kako je upozorenje njemačke vlade o putovanjima u inozemstvu na snazi do 14. lipnja, no pozitivna je činjenica da je od tri milijuna Nijemaca koji su lani bili kod nas, gotovo 1,5 milijuna došlo je u kolovozu i kasnije. Draghicchio vjeruje da ćemo spasiti dio sezone ako se u tom periodu bude moglo putovati i ako nas posjeti barem polovina od lanjskog broja njemačkih turista.

Direktorica Predstavništva HTZ-a u Sloveniji Metka Bradetić, kao i direktorica Predstavništva u Mađarskoj Ivana Herceg tvrde kako će u slučaju otvaranja granica, Hrvatska biti inozemna destinacija broj jedan.

I u Austriji se Hrvatska sve češće spominje kao moguća destinacija za ovo ljeto, istaknuo je direktor HTZ-a u Austriji Branimir Tončinić, napomenuvši kako je naša zemlja Austrijancima druga najposjećenija autodestinacija, odmah nakon Italije.

Direktor HTZ-a u Češkoj Dubravko Miholić otkrio je kako će, ovisno o dozvoli epidemiologa i Vlade, češki turisti, nakon Austrije i Slovačke, sigurno ovog ljeta krenuti i u Hrvatsku.

Optimističan je i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji vjeruje kako će se dio turističkog prometa u glavnim ljetnim mjesecima realizirati te poručuje kako je HTZ, čim se situacija normalizira, u kratkom roku spreman provesti promociju na bliskim tržištima.