×

Hrvatska i Dubrovnik među najpoželjnijim destinacijama Europe

HTZ je i ove godine predstavio hrvatsku turističku ponudu na sajmu WTM u Londonu, a u sklopu Wanderlust Travel Awards Dubrovnik je proglašen najpoželjnijim turističkim gradom Europe, dok je Hrvatska 5. najpoželjnija europska destinacija
WTM London 2022
WTM London 2022
Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine predstavila hrvatsku turističku ponudu na sajmu World Travel Market (WTM), jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova koji se održao u Londonu od 7. do 9. studenog. Na sajmu je prisutna i hrvatska turistička delegacija predvođena ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac te direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem, koji se već tijekom prvog dana sajma susreo s predstavnicima važnih partnera kao što su easyJet, Jet2.com & Jet2Holidays, SAGA, G2 i Expedia Group, a sastanak je održan i sa predstavnicima Britanskog udruženja putničkih agencija (ABTA). O mogućnostima suradnje u promociji Hrvatske te provedbi zajedničkih projekata razgovaralo se sa predstavnicima vodećih turističkih platformi i medija, kao što su Travel Zoo, Euronews i National Geographic.

Svjetska turistička burza WTM u Londonu jedno je od vodećih događanja koje okuplja ključne dionike svjetske turističke industrije i sektora putovanja na temu trendova, izazova i inovacija u turizmu. Svoju turističku ponudu izlagalo je 182 zemalja svijeta, a sajam je posjetilo više od 50.000 predstavnika turističke i poslovne javnosti, od agenata, ulagača, predstavnika medija, digitalnih influencera pa sve do ministara i ostalih visokih dužnosnika turističke industrije iz cijelog svijeta.

WTM London 2022

70 posto Britanaca u idućih šest mjeseci zainteresirano je za putovanja!

Dodajmo kako je u Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu 2022. godine s britanskog tržišta ostvareno oko 725 tisuća dolazaka i gotovo 3,7 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast veći od 200 posto, dok navedeno u odnosu na isto razdoblje 2019. godine predstavlja 80 posto rezultata. Pritom su Britanci najviše noćenja ostvarili u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledano po destinacijama najpopularniji su Dubrovnik, Split, Konavle, Župa dubrovačka, Rovinj i Hvar.

Da bi maksimalno došli do izražaja i odradili kvalitetan nastup, hrvatska turistička ponuda se predstavila u sklopu atraktivno uređenog promotivnog štanda. Uz Hrvatsku turističku zajednicu, koja je bila glavni izlagač i organizator nastupa, svoju ponudu u sklopu hrvatskog štanda predstavilo je i 16 suizlagača među kojima su turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije, TZ grada Zagreba, TZ grada Dubrovnika, a tu su i NP Plitvička jezera, Croatia Airlines, Valamar, Maistra, HUP – Zagreb Hospitality, Aminess Hotels & Campsites, Liburnia Hotels&Villas, I.D. Riva Tours GmbH, Uniline DMC, Perfecta travel i Adriatic DMC.

WTM London 2022

Hrvatski štand posjetio Zurab Pololikashvili, Glavni tajnik UNWTO-a

Nakon brojnih poslovnih razgovora odrađenih tijekom prvog dana sajma, hrvatska turistička delegacija susrela se s ključnim partnerima na britanskom tržištu kao što su TUI, Lonley Planet, Road.Travel, British Airways, itd. Također, delegacija se na izložbenom prostoru Hrvatske turističke zajednice susrela sa Zurabom Pololikashvilijem, glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koji optimistično gleda na iduću turističku godinu te je najavio kako će se u Hrvatskoj iduće godine održati 2. WORLD SPORTS TOURISM CONGRESS.

Hrvatski štand posjetila je i Ivett Bódi, zamjenica direktora za turistički razvoj u Mađarskoj turističkoj organizaciji (MTO). Ona je s hrvatskom delegacijom razmijenila iskustva i postignute turističke rezultate, a razgovaralo se o budućim trendovima te strateškim smjerovima daljnjeg razvoja mađarskog, odnosno hrvatskog turizma. O novim i potencijalnim projektnim suradnjama razgovaralo se s predstavnicima Lonely Planeta, Bloomberga, Wanderlusta te Paramounta. Riječ je o partnerima s kojima se provode zajedničke kampanje, a koji za cilj imaju poticanje turista na putovanja u Hrvatsku.

Snažan doprinos u povezivanju hrvatskih destinacija i inozemnih tržišta zračnim putem ima Croatia Airlines, čiji su predstavnici u sklopu nastupa na WTM-u predstavili ljetni red letenja za 2023. godinu. Tako će hrvatski nacionalni avioprijevoznik u idućoj godini povezati Hrvatsku s 22 europska odredišta, odnosno 23 europske zračne luke, a zrakoplovi Croatia Airlinesa pritom će letjeti na 47 međunarodnih linija. Ukupno je planirano više od 17.000 letova, a u ponudi će biti više od 1,820.000 sjedala.

WTM London 2022

Dubrovnik osvojio titulu najpoželjnijeg turističkog grada Europe!

Povodom održavanja londonskog turističkog sajma World Travel Market (WTM), u atraktivnom „Tower of London“ pod voditeljskom palicom poznatog britanskog pisca, novinara, avanturista, redatelja dokumentarnih filmova i televizijskog voditelja Simona Reeva održana je svečana 21. dodjela uglednih nagrada Wanderlust Travel Awards koje organizira cijenjeni britanski turistički magazin Wanderlust. Hrvatska ima puno razloga za optimizam i zadovoljstvo budući je na dodjeli nagrada Dubrovnik proglašen najpoželjnijim turističkim gradom Europe, Hrvatska je ostvarila visoko 5. mjesto u kategoriji „Najpoželjnije europske destinacije“ svrstavši se iznad Austrije, Švicarske, Portugala, Njemačke i Škotske dok je otok Hvar zauzeo 7. mjesto u kategoriji „Top 10 otočnih destinacija Europe“.

„Hrvatska ima sve, od velike raznolikosti ponude za putnike, impresivne prirode, prekrasnih otoka, povijesnih gradova svjetske klase te živahni noćni život. Upravo zbog toga sasvim je prirodno da je Hrvatska u top 10 u gotovo svim glavnim kategorijama naših nagrada uključujući i Dubrovnik koji je okrunjen za najpoželjniji grad Europe“ izjavio je George Kipouros, glavni urednik i direktor Wanderlust magazina.

WTM London 2022

Wanderlust magazin jedan je od najutjecajnijih i najdugovječnijih travel magazina relevantnog sadržaja i pouzdanih informacija koji djeluje još od 1993. godine te promovira najautentičnije priče i doživljaje te održiva putovanja koja su potkrijepljena provjerenim iskustvima. U odabiru i svrstavanju svih destinacija ovogodišnjeg natjecanja sudjelovalo je preko 10.000 čitatelja te neovisno i stručno vijeće koje je i potvrdilo globalnu popularnost Hrvatske i njenih atrakcija.

Nagradu za najpoželjniji grad Europe preuzeo je direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika, Miro Drašković koji je izjavio "Wanderlust nagrada Dubrovniku pokazatelj je da smo kvalitetom i prepoznatljivošću dobili trajnu naklonost čitatelja s nama najvažnijeg emitivnog tržišta, a ovo prestižno priznanje potvrđuje da se naša destinacija visoko pozicionirala na turističkoj karti svijeta.“