×

Održan četvrti Forum hrvatske kongresne industrije

3. prosinca 2015., u zagrebačkom hotelu Palace, održan je četvrti godišnji Forum hrvatske kongresne industrije u organizaciji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT).
Održan četvrti Forum hrvatske kongresne industrije

Godišnje okupljanje struke hrvatskog kongresnog turizma, koje se održava već četvrtu godinu, ove godine je održano 3. prosinca u hotelu Palace u Zagrebu.  Na skupu se okupilo 100-tinjak profesionalaca iz kongresno-incentive struke, a glavna tema Foruma je bila „Utjecaj kongresno-incentive industrije na destinaciju“.

Forum je otvorio Ranko Filipović, dopredsjednik HUPKT-a, koji je pozdravio sve okupljene. Istaknuo je važnost strukovnog certificiranja na kojem je udruga naporno radila, a koje je započelo već toga popodneva te je najavio program Ambasadora u kongresnom turizmu za 2016. godinu. Filipović je istaknuo  kako se nada da će navedene aktivnosti istaknuti vrijednost kongresne industrije te pojačati svijest o tome kako je kongresni turizam puno više od pukog broja noćenja.

Ranko Filipović

Aktivnosti udruge
Slaven Reljić
, tajnik HUPKT-a, izvijestio je o aktivnostima udruge u 2015. i planu rada za 2016. godinu. Udruga broji 143 člana, a u 2015. održani su susreti profesionalaca – MIM (Meeting Industry Meeting) u Zagrebu i Dubrovniku. U sklopu tih druženja odrađena je i radionica „Prezentacija i prodaja MICE destinacije“ na kojoj je predavanje održao Rob Davidson. HUPKT surađuje s udruženjem Convention Industry Council (CIC) još od 2012. godine te se sve edukacije koje organizira HUPKT boduju od strane CIC-a, a u siječnju 2015. HUPKT je postao službeni CMP Preferred Provider za Hrvatsku. Priprema prvog hrvatskog programa certificiranja profesionalaca kongresne industrije odvijala se u tri faze, objasnio je Reljić. Prva se sastojala od formiranja radne i savjetodavne grupe te upravnog odbora koji su kreirali radne materijale. Druga faza je bila definiranje osnovnih parametara (tko se može certificirati, naziv certifikata i područja za koje se stječe certifikat), a treća je provedba programa certificiranja. Prijave za prvi krug certificiranja izvršene su u jesen 2015. godine, a prijavilo se 40 sudionika. Prvi edukacijsk blok odrađen je 3. i 4. prosinca, a drugi blok i ispit održat će se 28. i 29. siječnja 2016. godine, nakon čega će polaznici dobiti elektronski certifikat i značku. Promocija i dodjela plaketa održat će se na Forumu kongresne industrije 2016. godine.

Stanje na britanskom MICE tržištu
Nakon pregleda aktivnosti udruge, Paul Kennedy iz Kennedy Integrated Solutions (UK), član Savjetodavnog odbora HUPKT-a,  održao je predavanje na temu „Stanje na britanskom MICE tržištu“. Istaknuo je najvažnije kriterije prilikom odabira destinacije: dostupnost, cijena (fleksibilnost) i kvaliteta usluge, prepoznatljivost destinacije i sigurnost. Nekoliko je puta naglasio kako je, posebno nakon nedavnih događanja u Parizu, sigurnost postala jedan od najvažnijih kriterija i kako se Hrvatska smatra jednom od sigurnijih destinacija te bismo tu priliku trebali iskoristiti, posebice zato što se na popisu napoželjnijih kongresnih destinacija u Velikoj Britaniji Hrvatska nalazi među prvih 20. Također, savjetovao je svima da se prilikom obraćanja organizatorima obraćaju na jeziku koji je njima bitan, odnosno u terminima brojki i povrata ulaganja (ROI) , naglasivši kako je  Britancima vrlo bitan osobni kontakt. Kennedy smatra kako bi Hrvatska, kao kongresna destinacija, trebala imati nacionalni kongresni ured.

Nagrade Ambasador hrvatskog kongresnog turizma
Nakon kratke pauze, dodijeljene su i godišnje nagrade HUPKT-a pod imenom Ambasador hrvatskog kongresnog turizma, za pojedince i organizacije koji su se ove godine istaknuli u organizaciji skupova i promicanju važnosti kongresne industrije. Nagrade su dodijeljene u nekoliko kategorija:

  • prof.dr.sc. Davorin Kolić, predsjednik udruge ITA Croatia, osvojio je nagradu za dovođenje Svjetskog kongresa o tunelima i podzemnoj gradnji u Dubrovnik.
  • Državnom hidrometeorološkom zavodu dodijeljena je nagrada za međunarodnu promociju Hrvatske kao kongresno-incentive destinacije, povodom 42. sjednice međuvladinog panela o klimatskim promjenama održane u listopadu u Dubrovniku, s više od 400 sudionika iz cijelog svijeta. Nagradu je primila dr.sc. Branka Ivančan Picek.
  • Gorazd Surla iz Valamar hotela, osvojio je nagradu za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu skupa za Svjetski kongres o tunelima i podzemnoj gradnji.
  • Maja Lasić iz agencije Alfa Travel osvojila je nagradu za najkvalitetniju profesionalnu izvedbu incentiva za realizaciju SweCo incentiva s 300 švedskih sudionika u Opatiji.

Maja Lasić, Gorazd Surla, Branka Ivančan Picek, Davorin Kolić

U sklopu dodjele nagrada, dodijeljena su i priznanja članovima radne skupine angažirane na projektu certifciranja, a koju čine Aleksandra Uhernik Đurđek, Jasmina Bilać, Željka Čuturić, Debora Petrović, Ivica Čović, Goran Pavlović, Slaven Reljić, Pavle Marković i Ranko Filipović.

Utjecaj kongresno-incentive industrije na destinaciju
U drugom dijelu Foruma, posvećenom glavnoj temi, prvo predavanje je održao prof. dr. Oliver Kesar s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. On je s ekonomskog i teorijskog aspekta objasnio što je turistička destinacija, koje sve odrednice utječu na njen razvoj te koji su pozitivni, a koji negativni utjecaji kongresno-incentive industrije na destinaciju. Zaključio je kako je mnogo pozitivnih utjecaja ove industrije te  kako MICE ponudu treba razvijati prema unaprijed definiranim strateškim ciljevima, uz učinkovitu organizacijsku strukturu i profesionalizam, inovativnost i prilagodljivost.

O utjecaju kongresno-incentive industrije na destinaciju govorio je i Padraic Gilligan iz Irske, izvršni partner u konzultantsko-marketinškoj agenciji SoolNua. Istaknuo je kako postoje četiri osnovna utjecaja na destinaciju, a to su ekonomski, reputacijski, edukacijski i utjecaj na kvalitetu života. Ekonomski utjecaj jedan je od najvažnijih i najvećih utjecaja kongresne industrije na destinaciju jer velika događanja donose prihode i povećanje potrošnje u destinaciji. Objasnio je kako je u SAD-u nastao pojam Meetings Mean Business koji se uvriježio u cijelom svijetu te koje brojke stoje iza kongresne industrije. Prema istraživanjima, u kongresnoj industriji na jedan uloženi dolar zaradi se 9,5 dolara, pa se ulaganje desetostruko isplati, od čega koristi ima i sama destinacija. Na primjeru nekih svjetski poznatih događanja, kao što su IBTM World – Barcelona, Davos Economic Forum, Cannes Film Festival, Ultra Europe Split i sl., objasnio je kako organizacija događanja može utjecati  na reputaciju destinacije. Gilligan je istaknuo kako eventi i konferencije također mogu biti sredstva prijenosa znanja, a gradovi u kojima se uspostave takve konferencije postaju edukacijski centri. Na primjeru izgradnje međunarodnog kongresnog centra u Sidneyu objasnio je kako kongresna industrija može utjecati  na poboljšanje kvalitete života u destinaciji.

Ranko Filipović, Oliver Kesar, Paul Kennedy, Padraic Gilligan, Slaven Reljić

Nakon završetka Foruma, uslijedio je domjenak uz druženje, a zatim i prvi edukacijski blok certificiranja članova.