×

Dubrovnik

Dalmacija/Dubrovnik

Veličanstvena povijest Dubrovnika, raskošna kulturna baština koja se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom, kao i ljepota morskih i zelenih krajolika dubrovačke regije stoljećima oduševljava njegove brojne posjetitelje, podjednako turiste kao i poslovne goste - organizatore različitih događanja. Kao jedna od vodećih hrvatskih kongresnih destinacija, Dubrovnik je svake godine domaćin niza međunarodnih i domaćih stručnih skupova.
53Broj hotela
5901Smještajnih jedinica
1200Najveća dvorana
22 kmUdaljenost od zračne luke

Dubrovnik kao kongresna i incentive destinacija nudi brojne opcije za organizaciju jedinstvenih i uistinu nezaboravnih korporativnih, znanstvenih, stručnih i društvenih događanja. Njegova posebnost očituje se u bogatom povijesno-kulturnom naslijeđu spojenom s prekrasnom prirodom – mediteranskim zaleđem i plavetnilom Jadranskog mora. U kombinaciji s kvalitetnom kongresnom i smještajnom infrastrukturom te vrhunskom i profesionalnom DMC i PCO ponudom, čine Dubrovnik nezaobilaznom destinacijom za organizatore događanja. Vidljivo je to i iz činjenice da Dubrovnik nosi velik udio u hrvatskoj kongresno-incentive industriji te da je domaćin velikom broju kongresa, konferencija, incentive programa, sportskih događanja, ali i festivala održanih u Hrvatskoj.

tzdubrovnik.hr

U rijetko kojem mjestu se bogata povijest i kultura isprepliću kao u Dubrovniku. Povijesno naslijeđe slavne Dubrovačke Republike prisutno je do današnjeg dana, a brojne građevine i tvrđave iz renesansnog razdoblja živi su spomenici i svjedoci slavne prošlosti Dubrovčana. Dubrovnik je u 15. stoljeću bio jedno od najvažnijih trgovačkih središta Mediterana. Zahvaljujući diplomatskim vještinama zadržao je svoju neovisnost te je kao grad-država bio središte ne samo trgovine, već i kulture i umjetnosti.

Monumentalne gradske zidine iz 16. stoljeća s pet tvrđava, duge gotovo dva kilometra, do danas su ostale simbolom i najvećom atrakcijom Dubrovnika, a cijela stara gradska jezgra od 1979. nalazi se na popisu UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine. Upravo zahvaljujući svojim zidinama i staroj povijesnoj jezgri Dubrovnik je postao savršena kulisa jedne od najpoznatijih svjetskih serija, „glumeći“ Kraljev grudobran u popularnoj Igri prijestolja, ali i odlična filmska lokacija u nizu drugih poznatih filmskih hitova, kao što su Robin Hood, Star Wars i druge.

Najpoznatija gradska šetnica – ulica Stradun, kao i brojne uske kamene uličice, srednjovjekovne palače i crkve ljeti postaju pozornice na otvorenom i lokacije brojnih kulturnih festivala, glazbenih i dramskih događanja. Dubrovačke ljetne igre, Midsummer Scene Dubrovnik, Međunarodni operni festival Dubrovnik… samo su neka od njih.

Dubrovnik je vrlo rano prepoznat i razvijen kao turistička destinacija, a zajedno s razvojem turizma, razvijala se i njegova kongresna ponuda. Prva međunarodna konferencija u Dubrovniku se održala daleke 1897. godine kada je otvoren i Grand Hotel Imperial, a od ranih 70-tih godina 20. stoljeća organizirano se razvija infrastruktura te se grade kvalitetni kongresni hoteli. U Dubrovniku tako danas ima više od 50 hotela, od čega ih je čak 15 sa 5*, a 17 sa 4*. Grad ukupno broji 30.000 kreveta, od kojih je više od 12.000 u hotelima, a ostalo u privatnom smještaju i vilama.

Među najvećim kongresnim hotelima u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj, ističu se Valamar Lacroma Dubrovnik, Dubrovački Vrtovi Sunca i Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel u Mlinima, s dvoranama koje mogu ugostiti 1200 osoba. Tu je i Rixos Premium Dubrovnik hotel u kojem je kapacitet najveće dvorane 900 osoba. Najveća dvorana hotela Croatia Cavtat, u obližnjem Cavtatu, može ugostiti do 850 osoba, Hotel Dubrovnik Palace 750, a Hotel Excelsior Dubrovnik 650 osoba.

Ono po čemu se Dubrovnik posebno ističe kao kongresna i event destinacija, jesu njegovi povijesni lokaliteti kao event prostori koji svojim ambijentom i povijesnim šarmom mogu uveličati svako događanje - od svečanih domjenaka i večera, do predstavljanja i premijera novih proizvoda, manjih konferencija i sl. Jedno od njih je i monumentalna utvrda iz 16. stoljeća - Tvrđava Revelin, zaštitnik istočnih vrata grada Dubrovnika, koja može ugostiti do 400 osoba u zatvorenome, u postavu gala večere te isto toliko na terasi. Tu je i tvrđava Lovrijenac na suprotnoj strani grada, također poznata kao Gibraltar Dubrovnika, koja može ugostiti do 500 osoba u postavu gala večere, a pruža neodoljiv pogled na Dubrovnik. Knežev dvor, raskošna gotičko-renesansna palača iz 15. stoljeća ima kapacitet do 120 osoba za gala večeru, a Palača Sponza, renesansna palača iz 16. stoljeća s atrijem i nadsvođenom galerijom, kapaciteta je do 90 osoba. Ukoliko se radi o koktel postavu, odnosno buffet večeri, kapaciteti ovih prostora su čak i veći. Jedan od najvećih posebnih prostora za organizaciju događanja jest i Klarisa, restoranski prostor u sklopu samostana svete Klare iza Velike Onofrijeve fontane, koji može u vanjskom i unutarnjem prostoru ugostiti ukupno 600 osoba, a koji je sada dio franšize Hard Rock Cafe.

Kongresni odjel Turističke zajednice grada Dubrovnika

Kongresni odjel TZ Dubrovnika je neovisno i neprofitno tijelo koje organizatorima poslovnih događanja, kongresa i incentiva pomaže u realizaciji projekata te promovira Dubrovnik kao poželjnu kongresnu destinaciju na svjetskim tržištima. Odjel je zadužen za kandidaturu Dubrovnika za domaćinstvo međunarodnih skupova, organizaciju inspekcijskih putovanja te predstavljanje kongresno-incentive ponude na specijaliziranim međunarodnim burzama i radionicama. Domaćim i međunarodnim organizatorima događanja pruža savjete i pomoć u svim aspektima organizacije događanja.

Kongresni odjel Turističke zajednice grada Dubrovnika
Brsalje 5
Tel: +385 20 323 887
Fax: +385 20 323 725
conference@tzdubrovnik.hr
romana.vlasic@tzdubrovnik.hr
tzdubrovnik.hr

Dubrovnik, kao UNESCO-ov grad i biser Jadrana , veličanstven spoj kulture, baštine i prirode, savršena je kulisa za sve uobičajene, ali i one posebne i još nedoživljene vrste incentive programa prožetih autohtonom atmosferom.

Za sve one koji u sklopu incentiva žele upoznatu dubrovačku povijest i tradiciju tu su programi poput renesansne večere uz glazbu i ples u jednoj od tvrđava, prijem kod kneza u Kneževom dvoru, plovidba u zalazak sunca s prigodnim programom na brodovima Karaka ili Tirena, posjet autohtonoj konavoskoj kući s vodenicom i prešom za maslinovo ulje ili folklorna večer uz tradicionalne pjesme i plesove.

Za eno-gurmanski doživljaj dubrovačkog kraja nezaobilazni su obilasci obližnjih obiteljskih poljoprivrednih imanja i kušanje domaćih proizvoda, poluotoka Pelješca i otoka Korčule i njihovih vinograda, maslinika u zaleđu Grada, kušanje kamenica iz malostonskog zaljeva te večere u poznatim dubrovačkim restoranima koji nude najbolje od lokalnih dobavljača pripremljeno u tradicionalnom ili pak modernom ruhu.

Volite li u svoj incentive program uklopiti aktivnosti na kopnu ili moru – Dubrovnik nudi najbolje od oba svijeta. Želite li uzbudljiv i natjecateljski incentive, tu su razni programi traženja blaga po povijesnoj jezgri grada, vožnja žičarom ili quad vozilima na brdo Srđ, zaštitnički nadvijeno nad gradom. Na području Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovnika mnogo je savršenih lokacija za podmorsko istraživanje za sve one koji se žele okušati u ronjenju, a otok Lokrum možete posjetiti i aktivnom vožnjom morem u kajacima. Brojne druge sportske aktivnosti na moru mogu poslužiti kao odličan incentive ili dodatni društveni program stručnog skupa u toplijim danima.

Jedan od najljepših mediteranskih gradova, ali i vodeće hrvatsko kongresno središte, Dubrovnik je svake godine domaćin niza međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Uz izuzetne prirodne ljepote i očuvanost baštine, Dubrovnik je grad iznimno bogate turističke ponude.

Dubrovnik je poznato kulturno središte. Njegove mnogobrojne crkve i drugi sakralni objekti, gradske zidine i tvrđave, muzeji… svojom iznimnom povijesnom vrijednosti očaravaju svakog posjetitelja ovog drevnog grada. Dubrovnik je grad s bogatom kulturnom ponudom u kojoj se uz brojne izložbe, koncerte, kazališne predstave, razne festivale, ističu tradicionalne "Dubrovačke ljetne igre" u okviru kojih se pod vedrim nebom i na raznim lokacijama u gradu odvijaju brojni koncerti i kazališne predstave.

Najvažniji festivali:
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovački zimski festival
Good food festival
Midsummer scene
Mali glazbeni festival Park Orsula
Međunarodni festival opernih arija
Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto
Dubrovnik Festiwine
Le petit festival du theatre

Manje je više – poznata uzrečica najbolje opisuje lokalnu gastronomiju koja izvornim okusima mediteranske kuhinje, jednostavno pripremljenim jelima od ribe i morskih plodova dodaje vrhunsko maslinovo ulje i prstohvat morske soli iz nagrađivane stonske solane. Ekološki uzgojeno voće i povrće na plodnom tlu Konavala i doline rijeke Neretve inspiracija je chefovima vrhunskih restorana iz Michelinovih vodiča, kao i gastro ponudi u tradicionalnim tavernama i konobama. Bez obzira jeste li gurman koji istančane okuse visoke kuhinje sljubljuje s vrhunskim domaćim vinima ili avanturist u potrazi za ukusnim brzim obrokom, u Dubrovniku ćete pronaći široku ponudu specijaliteta domaće i međunarodne kuhinje. Savršen desert na kraju obroka svakako će biti najpoznatija lokalna slastica – Dubrovačka rozata, koja je ime dobila po likeru od ruža (rozulin), što joj daje posebnu mirisnu aromu.

Vino je u dubrovačkoj regiji posebna priča. Oduvijek cijenjeno, s tradicijom proizvodnje još iz vremena Dubrovačke Republike, nezaobilazan je pratitelj dobrog ručka ili večere. Crno vino Plavac mali s Pelješca spada u najpoznatija hrvatska vina, no svakako kušajte i bijelo vino – Pošip s otoka Korčule te konavosku Malvaziju.

Bogata povijesna i kulturna baština tisućljetnog grada, najveći hotelski i kongresni kapaciteti u Hrvatskoj, međunarodna zračna luka, fascinantni prirodni krajolici, blaga mediteranska klima i velik izbor incentive aktivnosti i zabave, elementi su koji Dubrovnik čine idealnom destinacijom za vaš sljedeći kongres, konferenciju, poslovno događanje ili incentive.


1. Spoj povijesti, prirodnih ljepota i suvremenih sadržajaBogata i višestoljetna povijest ovog ponositog grada učinilo je Dubrovnik europskim kulturnim središtem. Povijesna baština u svakodnevnom životu je isprepletena sa suvremenim trendovima i kulturom. Svakoga ljeta Dubrovnik posjećuju najpopularniji aktualni državnici, sportaši i zvijezde, a osim povijesne, kulisa je i za popularnu filmsku industriju te domaćin nebrojenih sportskih i kulturnih događanja.

Krasi ga blaga mediteranska klima koja ovoj destinaciji donosi prosječno 2.600 sunčanih sati godišnje. Upravo zato Dubrovnik i njegova okolica, obalni pojas i otoci obiluju prekrasnim šumama mirisnih borova, čempresa, ali i plodnih vinograda, maslinika i voćnjaka.

2. Udaljen svega 2 sata zrakoplovom od najvažnijih europskih gradovaIako na samom jugu Hrvatske, Dubrovnik je prometno odlično povezan s ostatkom zemlje i europskim destinacijama i to cestovnim, morskim i zračnim putevima. Zračna luka Dubrovnik udaljena je svega 22 km od grada, a Dubrovnik povezuje s najvažnijim europskim metropolama izravno, ali i preko Zagreba. Prosječno vrijeme trajanja leta iz istaknutih europskih gradova do Dubrovnika je jedan do dva sata.

Hrvatski linijski brodski prijevoznik Dubrovnik povezuje s lukama duž hrvatske obale te s talijanskom lukom Bari, a iznimno je popularno odredište svjetskih kruzera. Tako da je dostupan i morskim putevima.

Godinu 2022. obilježilo je otvorenje Pelješkog mosta, od velike infrastrukture važnosti za hrvatski promet. Puštanjem u promet ovog znamenitog mosta, Dubrovnik je i cestovnim putem postao lakše dostupan i kvalitetnije povezan s ostatkom Hrvatske, a time i Europe.

3. Najveći hotelski i kongresni kapaciteti u Hrvatskoj te jedinstveni event prostoriDubrovnik je, odmah iza Zagreba kao metropole, najznačajnija hrvatska kongresna destinacija. Razlog tome su njegove povijesne i prirodne značajke, ali i dugogodišnja tradicija i izvrsnost u turizmu, zbog čega je prepoznat i iznimno cijenjen kao kvalitetna destinacija na međunarodnim turističkim tržištima. S razvojem turizma, razvijali su se i rasli hotelski i kongresni kapaciteti pa tako Dubrovnik danas ima značajne kapacitete za organizaciju međunarodnih događanja - veliki hotelski lanci i svjetski prepoznati brendovi te najunikatniji, a možda i najljepši povijesni prostori.

4. Stručna i profesionalna podrška u organizaciji događanjaJedan od razloga zbog kojeg ćete poželjeti Dubrovnik kao svoju sljedeću kongresnu destinaciju jest i kvalitetna tehnička podrška iskusnih organizatora, odnosno lokalnih PCO i DMC agencija. Kao članovi međunarodnih stručnih udruženja i nositelji međunarodnih i hrvatskih certifikata koji jamče najviše profesionalne standarde, uvijek su u korak s najaktualnijim trendovima svjetske kongresno-incentive industrije. Osim toga, kreativnosti u ostvarivanju svih vaših ideja im zasigurno ne nedostaje. No, možda još važnije, najbolji su poznavatelji destinacije pa samim time i najbolji izvor kvalitetne podrške i savjeta u odabiru najbolje lokacije, komunikacije s lokalnim dobavljačima, organizaciji vođenih obilazaka i pratećih društvenih programa. Svoju besplatnu i nepristranu pomoć u tim segmentima organizacije rado će ponuditi i nadopuniti Kongresni ured Turističke zajednice grada Dubrovnika.

5. Izvorni okusi mediteranske kuhinje i vrhunska domaća vinaBogatstvo mora, mediteransko podneblje i klima, a time i vegetacija i sorte, ali i povijesna aktivnost Dubrovčana kao svjetskih moreplovaca koji su iz dalekih zemalja donosili nove, dovela je do toga da Dubrovnik danas ima iznimno bogatu eno-gastronomsku ponudu temeljenu na zdravim i svježim namirnicama. Bilo da želite kušati autohtona domaća jela, poslužena u tradicionalnim posudama ili želite vrhunsko iskustvo internacionalne kuhinje na modernom tanjuru ili pak naprosto jednostavan i brz obrok – Dubrovačka gastro scena ima za svakoga po nešto.

Tradicija proizvodnje vina na ovom području seže još u dane Dubrovačke Republike, a među najcjenjenijima su crno vino s poluotoka Pelješca sorte Plavac Mali te bijelo vino Pošip s otoka Korčule i konavoska Malvazija.

6. Raznovrstan izbor incentive aktivnostiKada gledate Dubrovnik s mora ne možete ne zamijetiti da ga obilježavaju tri boje – bijela biserna boja kamenih zidina, plava boja mora i zelena boja bogate vegetacije. Ovaj biser Jadrana kroz ta tri obilježja pruža mnoštvo ideja za kreativne, uzbudljive i upečatljive incentive programe.

Ako vam se najviše sviđa bijela boja grada – možete odabrati brojne kulturne, treasure hunt ili gastro ture gradom i okolicom, vožnju žičarom na brdo Srđ ili neizostavnu Game of Thrones turu.

Privlači li vas više modrina mora tu su ugodne vožnje replikama povijesnih trgovačkih jedrenjaka – brodovima Tirena ili Karaka uz zabavan program i nezaboravan zalazak sunca, ali i izleti brodom na obližnji Lokrum, očaravajuće Elefitske otoke ili Korčulu, Lastovo i Mljet. Za one aktivnije, jedna od najpopularnijih aktivnosti u Dubrovniku je vožnja kajacima po moru u zalazak sunca, kao i ronjenje u Modroj špilji na otoku Koločepu.

U ljepoti zelenila dubrovačke okolice može se uživati kroz posjet dolini Neretve, vožnjom terenskim vozilima po okolici i na brdo Srđ, posjet jedinstvenom Arboretumu Trsteno kojeg krase povijesni perivoji, a poznat je i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka te kroz posjet Konavlima i autohtonom doživljaju života u tom kraju.

7. Savršena bleisure destinacijaBleisure, bizcation ili workcation koncept putovanja već je neko vrijeme popularan, a podrazumijeva spajanje službenog poslovnog putovanja s putovanjima osobnog karaktera radi odmora. Dubrovnik je i za ovaj vid turizma idealna destinacija. Osim svih navedenih prednosti za organizaciju poslovnih događanja i incentivea, nudi i brojne sadržaje za opuštajući i morem opijajući odmorišni turizam. Tako poslovni gosti, nakon kongresa, konferencije ili incentiva sa svojim obitelji, prijateljima, kolegama ili pak sami, mogu nastaviti uživati u svemu što Dubrovnik ima za ponuditi za pravi odmor od posla – prekrasne krajolike, more i plaže te brojne izlete.

Možda će vas zanimati