×

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj više od 46 tisuća turista iz Srbije

Turisti iz Srbije ljetuju od Istre do Dubrovnika i u prvih šest mjeseci ih je u Hrvatskoj bilo 46.592 koji su ostvarili 256.780 noćenja što je šest posto više nego 2010., a očekuje se da će oni do kraja sezone ostaviti preko 50 milijuna eura, piše beogradski list Večernje Novosti.

List navodi da će prema "procjenama turističkih radnika Hrvatske, do kraja sezone na Jadranu ljetovati preko 100.000 gostiju iz Srbije, što je za 15 posto više nego prethodne godine, dodajući kako je najveći broj Srba bio na Jadranu početkom kolovoza. U turističkim agencijama Srbije ističu da su među najatraktivnijim ljetovalištima za srpske turiste spadaju ona na Istri i Kvarneru, posebice Poreč i Rovinj, ali da su odlasci u Hrvatsku i dalje u najvećem broju slučajeva individualni.

"Iako je ovog ljeta zabilježeno nekoliko incidenata i napada na turiste iz Srbije, u Ministarstvu turizma Hrvatske ističu kako se žalbe tih gostiju ne razlikuju mnogo od pritužbi turista iz ostalih zemalja", pišu Večernje Novosti.

Navode se riječi glasnogovornice hrvatskog Ministarstva turizma Antonela Frković koja tvrdi da je "Hrvatska sigurna turistička zemlja. Incidenti povezani s gostima iz Srbije brojčano ne odudaraju od broja incidenata koji se odnose na goste iz Njemačke, Slovenije i drugih zemalja". Beogradski list objavljuje i da im je u Hrvatskoj turističkoj zajednici rečeno kako je "za reklamiranje Jadrana u Srbiji i manjim dijelom u BiH, Hrvatska ove godine potrošila oko 230.000 eura. Oko 130.000 je izdvojeno za TV reklame, a ostatak na velike panoe u Beogradu, Novom Sadu i Subotici".