×

Bajs: u iduću turističku sezonu ulazimo oprezno ali spremno

O hrvatskom turizmu ove godine najbolje govore rezultati, jer dok je svijet u minusu s međunarodnim turističkim dolascima u osam mjeseci za 7 posto, a Europa za 8 posto, Hrvatska je u blagom plusu, kazao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai prilikom posjete hrvatskom štandu na danas otvorenoj 30. svjetskoj turističkoj burzi - WTM u Londonu.

Rifai je hrvatski štand posjetio nakon hrvatske konferencije za novinare u sklopu WTM-a, na kojemu se hrvatski turizam u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) predstavlja među više od 5.500 izlagača iz oko 200 zemalja svijeta. Ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare kazao je kako Hrvatska nakon dobre turističke 2009. u iduću godinu ulazi oprezno, ali i spremno vjerujući da s dobrim mjerama i suradnjom javnog i privatnog turističkog sektora to može biti još jedna dobra godinu, pa i s britanskog tržišta.

Ističući kako je Hrvatska po ocjeni stranih turista sve kvalitetnija turistička destinacija s dobrim odnosnom vrijednosti za novac, ministar je kazao kako će politika cijena i za iduću godinu, kao i ove, biti prilagođena tržištu, što je posebno važno za dogovaranje suradnje s touroperaterima iz svijeta. Pritom se britanskim touroperaterima (njih osam) zahvalio na suradnji i odazivu na udruženo oglašavanje ove godine, dodavši da su i oni tom suradnjom zadovoljni te da žele njezin nastavak i iduće godine.

Sljedeće godine u Hrvatsku će letjeti 11 britanskih aviokompanija s 19 aerodroma i to s 80 letova tjedno, što će, vjeruje Bajs, uz ostale mjere bar ponoviti, ako ne i povećati ovogodišnji rezultat s britanskog tržišta. U prvih devet mjeseci u Hrvatsku je s britanskog tržišta došlo 228,6 tisuća ili 4 posto manje turista, koji su ostvarili 1,18 milijuna noćenja ili 2 posto više. U druge ih je zemlje svijeta sveukupno putovalo ove godine 13 posto manje.