×

Bajs: Za iduću turističku godinu pripremaju se tri vrste mjera

Iduća godina za europski turizam neće biti laka i hrvatski se turizam treba dobro pripremiti!
Bajs: Za iduću turističku godinu pripremaju se tri vrste mjera

Iduća godina za europski turizam neće biti laka i hrvatski se turizam treba dobro pripremiti mjerama koje će mu omogućiti održanje konkurentnosti posebno u svijetlu novog paketa mjera Europske unije za osnaživanje europskog turizma u 2011., istaknuo je ministar turizma Damir Bajs otvarajući danas poslije podne Dane hrvatskog turizma u Rovinju.

Najavljujući njihovo skoro objavljivanje kazao je da se za iduću turističku godinu pripremaju tri vrste mjera. Uz one za strana tržišta, pogotovo za touroperatere koje su ove godine bile uspješne, bit će donesene mjere za domaće tržište i jačanju domaćeg turizma, posebno za turistički nerazvijene krajeve. Cilj tih mjera je pokušati biti korak ispred drugih konkurentskih zemalja, tim više što je hrvatski turizam u velikoj mjeri ovisan o stranim tržištima, dodao je Bajs.

Dane hrvatskog turizma, koji se održavaju do 22. listopada, označio je dobrom prilikom za nagraditi najbolje u ovoj sezoni, ali i za razgovore o problemima sektora, o onome što hrvatski turizam čeka ulaskom Hrvatske u EU, kao i o onome što se u turizmu može očekivati 2020.

A dobru budućnost hrvatskom turizmu u europskim okvirima predviđa Svjetska turistička organizacija (UNWTO), čija je predstavnica Zoritsa Urosevic na međunarodnom skupu "Gospodarski i socijalni učinci turizma", održanom nakon otvorenja Dana, naglasila da je Hrvatska prošle godine bila među bolje plasiranim u eurpskom turizmu, ako ne i najbolja.

Vjeruje da će se takvom i održati, upozorivši pritom da je za uspješan razvoj turizma najvažnija odgovornost i održivost što mora biti glavni element turističke, ali i općenito nacionalne strategije razvoja.

Predstavnica Odjela za turizam Europske komisije Ilona Lelonek naglasila je snagu turizma u Europi jer je treća gospodarska grana s 1,8 milijuna poduzeća koja zapošljavaju gotovo 10 milijuna ljudi. Stoga je važan za budućnost gotovo svih europskih zemalja i EU će sve učiniti da europski turizam osnaži nakon što je zadnje dvije tri godine zabilježio pad udjela u svjetskom turizmu.