×

BiH: Usvojena Strategija razvoja turizma u FBiH

Vlada FBiH usvojila je danas Strategiju razvoja turizma Federacije BiH. Riječ je o veoma važnom dokumentu koji ima za cilj reafirmaciju i repozicionisanje turističke destinacije FBiH.
Sarajevo, Baščaršija
Sarajevo, Baščaršija

Strategija se sastoji od devet poglavlja, u kojima se iznose teoretske tačke u određivanju turističke destinacije FBiH, revizija trendova na svjetskom turističkom tržištu, opisuju dostupni turistički razvojni faktori, nabrajaju karakteristike turističkog sistema Federacije, te istražuju karakteristike turističke ponude u kantonima, vizije i ciljevi.

Ovaj dokument uključuje implementacijski plan i monitoring njegove realizacije. Cilj implementacijskog plana je raspoloživost svih subjekata uključenih u turistički sistem Federacije BiH, te jednostavan i praktičan model za daljnje razvojne aktivnosti.

Intencija Strategije, između ostalog, je i da doprinese integrisanju turizma BiH, te povezivanju sa susjednim regijama i destinacijama izvan granica BiH, posebno u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Strategija računa sa postojećim komparativnim prednostima koje je potrebno iskoristiti kako bi FBiH postala prepoznatljiva i konkurentna destinacija. Iz toga razloga, Strategija nedvosmisleno upućuje na scenarij restruktuiranja i, dijelom, ubrzanog razvoja s utemeljenjem na integrirano upravljanje kvalitetom.