×

Lani izgubljena milijarda eura, ove godine stotine milijuna minusa

Gubitak je bio veći od turizma nego u turizmu, gosti su malo trošili u izvanpansionu i ove ih se sezone mora navesti da više troše, poručuje Bajs

Svi koji kažu da ne snižavaju cijene, ne govore istinu - tvrdi direktor hotelskog poduzeća Korčula Jure Vlašić.

- Cijene se snižavaju uglavnom za predsezonu, ali i za druge termine. Mi smo ih snizili sedam do osam posto u odnosu na lani, a slično rade i drugi - otkriva Vlašić.

U toj hotelskoj kući za Uskrs nije bilo neugodnih iznenađenja, a do kraja sezone računaju uknjižiti i jedan posto više noćenja nego lani. No, svaka daljnja računica vodi u minuse. Pitanje je samo kolikih će razmjera pad prihoda zbog sniženih cijena biti ove sezone. Lani je turistički utržak, s podjednakim brojem gostiju kao u 2008., podbacio za čak milijardu eura. Bude li podbačaja i ove godine, očekuje se da ipak ima manje nula.

- Najviše ćemo problema imati u lipnju, jer školski praznici u više emitivnih zemalja padaju u svibnju. Taj svibanjski plus djelomično će neutralizirati izgubljeno u lipnju, ostatak će sezone biti nalik lanjskoj godini pa u konačnici eventualni podbačaj ne bi smio biti veći od pet posto, najviše 300 do 400 milijuna eura - procjenjuje Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera.

U Ministarstvu turizma kažu da nemaju saznanja o hotelijerskim sniženjima koja bi ugrozila turističke prihode, ali tvrde i da problem nije pad prihoda u turizmu nego - od turizma.

- Lani su u turizmu prihodi pali svega četiri posto. Ukupni minus od 15 posto, odnosno milijarda eura manjka, većim je dijelom nastao u pratećem sektoru; gosti su osjetno manje trošili u trgovinama, suvenirnicama i sl. - kaže ministar Damir Bajs. - Mi sve radimo da dovedemo gosta, ali destinacija se ponudom mora prilagoditi njegovu džepu, animirati ga da troši, možda i više nego što je planirao. To je i najveći izazov za ovu sezonu - poručuje ministar.