×

Marketing i organizirani rad spas su turizma

Sa skupa u organizaciji Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, HUP-a i austrijskih investitora poručeno da za turizam ima nade

U Revelinu smo čuli da dubrovački turizam još nije dosegao samo dno, a u Lacromi na međunarodnom simpoziju o hotelijerstvu i turizmu doznasmo kad će se to dogoditi: kad Ivanu Šukeru ministar financija zabrani daljnje zaduživanje pa da što prije dođemo "pred zid"! A kako to, barem za sada, nije moguće, ništa nam drugo očito ne preostaje, što smo čuli i u razmjeni austrijskih i hrvatskih iskustava u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, nego dogovoriti se o ključnim kompetencijama Dubrovnika jer onaj tko nastoji biti sve na kraju svega nije ništa!

Vizije

A to bi se unatoč svoj vrijednosti, ljepoti, kulturi i baštini moglo dogoditi Dubrovniku. "Prava je istina da smo svi krivi", rekao je kao i uvijek provokativan i analitičan Miroslav Dragičević iz Horwath Conusltinga, dok je jedan od ključnih austrijskih partnera izrekao rečenicu zbog koje se počesto dijele packe medijima: "Želite postati jedna od vodećih 'lifestyle destinacija', a za razliku od konkurencije već deset godina na vodeći turistički sajam u Berlinu (ITB) izlazite s monotonim štandom punim već viđenih prospekata." "Visokoorganizirani rad bez utjecaja politike, s naglaskom na marketing uz istodobno stvaranje novih navika i vizija, to je to što nam treba", poručio je u prepunoj dvorani, primjerice, hotelijer Goran Štrok. Loš menadžment i birokracija tjeraju, ili su već otjerali, investitore, a da se stvori novac, treba nam cjelogodišnji turizam kojeg pak nema bez golfa, kongresa i "vruće vode" - wellnessa, toplica i ostalih "banja" na što je upozorio dr. Otmar Michaeler, direktor Falkensteiner Michaeler Tourism grupe. I Hrvatska i Dubrovnik imaju dakako golem potencijal, treba samo pronaći pravi put, zaključili su predstavnici privatnoga sektora koji su govorili o svojoj ulozi u toj turističkoj priči. Nije ih, međutim, uživo odslušao ministar turizma Damir Bajs koji je, čuli smo od organizatora, "opravdano odsutan" zbog posla u Vladi. No kako je danas na dnevnom redu, rekli su opet u Lacromi, Zakon o turističkom zemljištu i Zakon o golfu, valja očekivati kako će se o tom pitanju napokon nešto i pokrenuti. Simpozij je ipak službeno otvorila desna ruka resornog ministra, državni tajnik Ivo Mujo, dok je nazočne u Lacromi uvodnim izlaganjem o ozbiljnim stvarima s dozom humora oduševio već spomenuti Miroslav Dragičević koji je, među ostalim, optimistički objasnio zašto je potonuće Hypo banke najbolje što se nama Hrvatima moglo dogoditi, a onda nam indirektno dao do znanja i tko su naši "volovi za potezanje turizma i investicija".

Lokalna zajednica

Iza Hypa, naime, ostaje nam nekoliko gotovih hotela od koji će oni koji ih preuzmu napraviti posao, dok su "volovi" tu, među nama, pa i u Dubrovniku ovoga trenutka, od Štroka, preko Lukšića do Andabaka. Preostaje im se samo s lokalnom zajednicom o svemu dogovoriti. Simpozij su organizirali Hrvatsko-austrijska trgovinska komora, grupa investitora Austrian Hotel Investors in Croatia i HUP - Udruga ugostiteljstva i turizma.