×

Ministar Ostojić najavio prve poteze u sektoru turizma

Novi ministar turizma Veljko Ostojić održao je u srijedu prvi sastanak s novinarima, na kojem je predstavio svoje najbliže suradnike i najavio prioritete kojima će se baviti ministarstvo u narednom razdoblju.
Ministar Ostojić najavio prve poteze u sektoru turizma

Među ostalim, Ostojić je tako istaknuo kako se namjerava baviti smanjanjem stope PDV-a u turizmu, ubrzati proces donošenja promjena vezanih za zakon o turističkom zemljištu, pozabaviti se restrukturiranjem, a kasnije i privatizacijom turističkih kompanija koje su u državnom vlasništvu. U opsežnom poslu koji najavljuje, Ostojiću bi trebali pomoći Oleg Valjalo, koji će obnašati funkciju njegova zamjenika, te Bernard Jezerović koji je postao tajnik kabineta ministra.

- Pitanje konkurentnosti je osnovni prioritet, jer smo na na ljestvici konkurentnosti turističkih zemalja na relativno niskom mjestu - poručio je novi ministar dodajući da je za konkurentnost izuzetno bitno rješavanje pitanja PDV-a u turizmu.

Drugo pitanje kojim će se prioritetno baviti je pitanje izrade strategije, koja je bitna kako bi se budućim turističkim napretkom upravljalo, a ne da se rezultati ‘događaju’, ali i jer je preduvjet za povlačanje novca iz EU fondova. Ostojić je najavio kako će se pozabaviti i pitanjem 15 trgovačkih društava koja su još uvijek u vlasništvu države, koja će biti restrukturirana, pa tek onda za dvije do tri godine ići u privatizaciju.

Ipak, jedna od prvih stvari koje će doći na red čini se, bit će pitanje turističkog zemljišta. Ostojić je naime najavio da će u vrlo kratkom roku, u suradnji s kolegama iz ministarstva pravosuđa raditi na izmjenama zakona koji je donešen, ali njegova provedba još uvijek nije krenula.  Od drugih promjena u sektoru koje će se dogoditi, jedna od važnijih je i restrukturiranje sustava turističkih zajednica.

- Mislim da je sustav turističkih zajednica najbolje što se dogodilo domaćem turizmu od stvaranja države pa do danas, ali svaki sustav treba poboljšavati. Tako i sustav HTZ- treba dodatno profesionalizirati i restrukturirati, kako bi one niže razine uistinu upravljale destinacijama - poručio je Ostojić, koji je ministarskom pozicijom došao i na čelo HTZ-a. Podsjetimo, u sljedećih mjesec-dva, HTZ bi trebao dobiti i novog direktora glavnog ureda, što je funkcija koju već godinama obnaša Niko Bulić. (T.P.)