×

Nakon uspješne sezone Sunčani Hvar očekuje dobru posezonu

Sunčani Hvar, u sklopu kojeg posluje osam hotela sa dvije, tri i četiri zvjezdice, zabilježio je iznimno uspješnu turističku sezonu, te s optimizmom dočekuje posezonu, koja bi prema dosadašnjim pokazateljima također trebala dati vrlo dobre rezultate - javljaju iz najveće hvarske hotelske tvrtke.

U hotelima Sunčanog Hvara u špici sezone, dakle u lipnju, srpnju i kolovozu, broj noćenja je tako povećan za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećana popunjenost popraćena je i povećanjem operativnih prihoda, i to u lipnju za 26 posto, u srpnju za 18 posto, te u kolovozu za 16 posto, u odnosu na ista razdoblja prošle godine. Osobito značajno povećanje prihoda zabilježeno je u hotelskom sektoru hrane i pića. Nova politika cijena u hotelima niže kategorije rezultirala je značajnim povećanjem popunjenosti kapaciteta. U hotelima s četiri zvjezdice, Adriani, Rivi i Amfori, te u hotelu Palace, u špici sezone odmaralo se najviše gostiju iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a i Italije, a prosječna popunjenost u tim hotelima bila je 95 posto. U hotelima niže kategorije, Dalmaciji, Delfinu, Pharosu i Sireni najbrojniji su bili gosti iz Italije te domaći gosti.

Prema trenutačnom stanju rezervacija, u rujnu se očekuje 25 posto više noćenja, a u listopadu i preko 40 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pozitivne najave za posezonu ukazuju na postupan oporavak za tržište izuzetno važnog kongresnog turizma, i povratak poslovnih grupa što će značajno utjecati na produljenje sezone i konačni poslovni rezultat tvrtke. Pozitivnih pokazatelja ima još, pa je tako zabilježeno izrazito povećanje i kod direktnih online rezervacija, kojih je samo u kolovozu bilo 79 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Zanimljivo, iz hotelske grupacije javljaju da je u srpnju 22 posto od ukupnih online rezervacija otpadalo na goste iz Velike Britanije, 15 posto na američke turiste, a čak osam posto na goste koji su inače u Hrvatskoj rijetki, one koji dolaze iz Brazila. Uz značajno povećanje operativnih prihoda, nastavlja se provedba programa smanjenja troškova, što će također znatno utjecati na poboljšanje ukupnog rezultata poslovanja tvrtke. Operativni troškovi su smanjeni za 13 posto od početka godine.