×

Od ljeta nove zračne linije za Dubrovnik, Pulu, Split i Zagreb

Turizam, jedna od ključnih odrednica gospodarskog razvoja Hrvatske, u sljedećih će pet godina odrediti dva trenda - polagan oporavak od krize, i sve veća važnost zemalja BRIK-a, poruke su s Svjetske turističke burze.
Od ljeta nove zračne linije za Dubrovnik, Pulu, Split i Zagreb

Jedna od najvećih svjetskih turističkih burzi, World Travel Market (WTM), koja se od 8. do 11. studenog održava u Londonu jedan je od najvažnijih događaja za tu industriju. Svake godine na njemu sudjeluje 46.000 profesionalaca iz sektora turizma, i sklopi se poslova u vrijednosti 1,1 milijarde funti. Ove godine od profesionalaca iz sektora mogli su se čuti strahovi o tome kako će trebati barem pet godina da se ova industrija oporavi od globalne krize. Utjecaj krize na cijene i profitabilnost turističke industrije u sljedećih pet godina, jedan je naime od najvećih strahova cak 1,200 iskusnih menadžera iz sektora. Ipak, postoji i druga strana priče, jer rezultati drugog istraživanja predstavljenog na WTM-u pokazuju kako velika prilika leži upravo u iskorištavanju potencijala zemalja BRIK-a. Jedan od tri ispitana menadžera iz turizma smatra kako je poslovanje s tim tržištima najveća prilika za razvoj njihovog poslovanja do 2016. godine.

Na sajmu, kojim službeno započinje sezona turističkih sajmova, hrvatska ponuda predstavljena je na štandu Hrvatske turističke zajednice, na kojem se predstavljaju i neke hotelske kuće i putničke agencije iz zemlje. Delegacija Ministarstva turizma, predvođena ministrom turizma Damirom Bajsom i direktorom glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice održala je u ponedjeljak press konferenciju. Ministar je tako na sajmu predstavio neke od mjera i aktivnosti kojima se hrvatski turizam priprema za turističku 2011. godinu, a koje su namijenjene međunarodnom tržištu. Poseban naglasak stavio je na program namijenjen autoprijevoznicima 'Krila Hrvatske'.- Sve naše zračne luke bilježe porast, neke i 60- 70 posto - poručio je ministar dodajući kako neovisno o tome što Hrvatska ima nacionalnog avioprijevoznika, mjere vlade vrijede, odnosno jednake su, za sve.

Snažan rast turističkog prometa koji Hrvatska bilježi iz Velike Britanije i Irske u prvih osam mjeseci ove godine nastavio se i posezoni, a regija s najvećim brojem britanskih gostiju te ujedno i najvećim rastom je Dubrovnik. Najave avioprijevoznika za sljedeću sezonu su dobre - Thomas Cook UK vraća se u Istru ali i Dalmaciju tijekom sezone 2011. i letjeti će za Pulu i Split. EasyJet od veljače počinje letjeti za Zagreb, a British airways od travnja uvodi dnevni let za Dubrovnik. Prve brošure britanskih turoperatora su objavljene i prodaja već traje, a brojke su za Hrvatsku kod nekih već sad znatno bolje nego u istom razdoblju prošle godine. Ipak, s obzirom da se tek očekuje objava mjera štednja u Britaniji, koja ce uključivati i otpuštanja, kao i rezanje socijalnih davanja, teško je prognozirati kakvi ce biti daljnji trendovi.