×

Otvoreni Dani hrvatskog turizma

Ministar turizma Damir Bajs otvorio je večeras u šibenskom Solarisu Dane hrvatskog turizma, godišnje okupljanje sudionika hrvatske turističke industrije, koji traju do 21. listopada.
Otvoreni Dani hrvatskog turizma

Dane hrvatskog turizma zajednički organiziraju Ministarstvo turizma RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska turistička zajednica. Ove se godine na manifestaciji očekuje oko dvije tisuće sudionika, koji će raspravljati o tekućim zbivanjima u turizmu.

Glavne su teme oko kojih će se voditi većina stručnih rasprava i panela odnose se na pripremu iduće sezone te kako što bolje iskoristiti skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ministar turizma je poručio je da je Hrvatsku ove godine posjetilo 800 tisuća turista više nego lani. Osim izazova iduće turističke sezone, u kojoj najavljuje dodatno privlačenje turista s dalekih tržišta, Bajs ključnim smatra pokretanje novog investicijskog ciklusa u turizmu.

"U protekle 4 godine u turizam je uloženo ukupno 6 milijardi eura, od čega su polovicu uložili hotelijeri, i time je završio stari investicijski ciklus. Možemo reći da smo time zadovoljni, no to nije dovoljno, potreban je novi investicijski val", kazao je Bajs.

"Hrvatski turizam može i mora biti ono što zapravo jest – najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva. Ove smo godine nadmašili sva svoja očekivanja, jer je rast turističkog prometa, kako u primorskim tako i u kontinentalnim županijama, ove godine pratilo i više zaposlenih u turizmu, ali i rekordan upis mladih u turistička zanimanja. I to je budućnost hrvatskog turizma", dodao je ministar Bajs.

Goste na otvorenju skupa pozdravio je i Marcio Favilla, izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO), pohvalivši Hrvatsku zbog iznimnih turističkih rezultata u 2011. godini. "Hrvatska je postala značajna turistička destinacija i izvan okvira Mediterana, ostvarivši u ovoj godini rast turističkog prometa za 12 posto, ili dvostruko veći rast nego Europa koja je rasla za 6 posto, dok je globalni turistički rast bio 4 posto.", istaknuo je Favilla. Izvršni direktor UNWTO-a iznio je procjenu da će globalno turizam rasti i u idućem desetljeću, a u idućoj se godini očekuje jedna milijarda turističkih dolazaka. "Doduše, turizam nije cijepljen na međunarodna ekonomska kretanja i nadam se da ona neće teže utjecati na rezultate", zaključuje Favilla.

Otvorenju Dana hrvatskog turizma 2011. godine, osim spomenutih, prisustvovali su državni tajnici i ravnatelji Ministarstva turizma, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Ante Županović, direktor turističkog naselja Solaris Goran Zrilić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta, direktori predstavništava HTZ-a u svijetu te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.