×

Počela sezona: Dubrovnik pod opsadom kruzera

Navala turista izazvala je kao i obično velike gužve osobito u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, a stare boljke hrvatskog turizma ponovno su došle u prvi plan

Dubrovnik je u subotu od jutarnjih sati osjetio pravi početak turisičke sezone. Pet velikih kruzera Arion, MSC Musica, Costa Serena, Oriana i Gemini usidrilo se pred dubrovačkim zidinama a grad je posjetilo više od 10 tisuća turista.

Dubrovačka Lučka uprava procjenjuje kako će Dubrovnik ove godine posjetiti oko 30 tisuća gostiju s kruzera više nego prošle godine, kada ih je bilo 846 tisuća.

Navala turista izazvala je kao i obično velike gužve osobito u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, a stare boljke hrvatskog turizma ponovno su došle u prvi plan. Naime, gosti još uvijek ne mogu plaćati niti u kojoj drugoj valuti osim u kunama, a mjenjačnica je premalo i u njima su uglavnom gužve, pa turisti odustaju od trošenja novca.

Iz tog razloga neki trgovci i ugostitelji svjesno krše zakon i primaju eure i dolare, umjesto da su se nadležne institucije između dviju sezona pozabavile rješenjem tog pitanja.