×

Predstavljeni do sada realizirani izvještaji Strategije razvoja hrvatskog turizma

Predstavljeno je prvih pet izvještaja dokumenta „Glavni plan i strategija razvoja turizma Republike Hrvatske“. Završetak Strategije se očekuje u rujnu 2012.
Veljko Ostojić, foto: MINT
Veljko Ostojić, foto: MINT

Izrada strategije razvoja hrvatskog turizma važan je projekt budući da ćemo imati sustavan pristup i jasno postavljene smjernice za upravljanje turizmom i na temelju njih moći ćemo povlačiti novac iz EU fondova, nakon što Hrvatska postane članica Unije, istaknuo je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Veljko Ostojić na predstavljanju prvih pet izvještaja dokumenta „Glavni plan i strategija razvoja turizma Republike Hrvatske“.

Na temelju ranije provedenog natječaja, za izvođača ovog razvojno-istraživačkog projekta, koji se odnosi na razdoblje do 2020. godine, izabran je Institut za turizam, a spomenuti bi dokument trebao, između ostaloga, dati novu razvojnu viziju turizma Hrvatske te jasno odrediti mjere i aktivnosti za podizanje konkurentnosti sektora.

Riječ je o najvažnijem strateškom dokumentu za budućnost hrvatskog turizma, jer ako ne znamo ciljeve razvoja turizma i načine na koje ih možemo ostvariti, teško možemo razvijati konkurentan turizam u Hrvatskoj, naglasila je ravnateljica Instituta za turizam, Sanda Čorak.

Pored toga, krajem prošle godine, predstavnici Ministarstva turizma i Instituta za turizam, dogovorili su skraćivanje roka izvedbe projekta te uključivanje šire javnosti i stručnjaka iz javnog i privatnog turističkog sektora u izradu ovog dokumenta. Prema dogovorenom, strategija bi trebala biti završena u rujnu ove godine, što je tri mjeseca ranije od ranije utvrđenog termina. Uz to, Institut za turizam do sada je organizirao sedam fokus grupa, na kojima je sudjelovalo stotinjak stručnjaka iz područja turizma, a isti pristup rada provodit će se i u izradi preostalih cjelina.

Od predviđenih trinaest izvještaja ili pet cjelina dokumenta, do sada je izrađena prva: „Postojeće stanje i održivost hrvatskog turizma“, koja se, između ostaloga, bavi kvantitativnim i kvalitativnim trendovima, konkurentnošću te čimbenicima razvoja turizma u Hrvatskoj.

Sve informacije te prvih pet, od ukupno trinaest izvještaja o izradi Strategije od danas su dostupne na web stranicama Ministarstva turizma i Instituta za turizam. Zainteresirani za izradu ovog važnog razvojnog dokumenta hrvatskog turizma mogu svoje prijedloge i mišljenja poslati elektroničkom poštom: strategija@iztzg.hr, a također mogu sudjelovati u raspravi na forumu: forum.iztzg.hr

Uz spomenute, na predstavljanju su sudjelovali zamjenik ministra turizma, Oleg Valjalo te predstavnici Instituta za turizam - voditelj projekta izrade Strategije, Siniša Horak i jedan od autora, Neven Ivandić.