×

Prijeti nam preizgrađenost obale

U šibenskom odmaralištu Solaris, na Danima hrvatskog turizma, jutros je održan turistički forum na temu održivog razvoja turizma, uz sudjelovanje brojnih stručnjaka iz različitih područja javnog rada te njihovih partnera iz turizma, a koje je uvodno pozdravio Damir Bajs, ministar turizma.
Damir Bajs, ministar turizma (foto: Tom Dubravec-Cropix)
Damir Bajs, ministar turizma (foto: Tom Dubravec-Cropix)

Preizgrađenost obale koja prijeti da pojede turistički prostor kao glavni adut u ponudi Hrvatske mora se zaustaviti, jer takva gradnja ne znači turističkitrazvoj, nego pogoduje interesnim skupinama iz biznisa sa nekretninama, rečeno je na turističkom forumu održanom u četvrtak na Danima hrvatskog turizma u "Solarisu", uz sudjelovanje brojnih stručnjaka iz različitih područja javnog rada te njihovih partnera iz turizma, a koje je uvodno pozdravio Damir Bajs, ministar turizma.

- Ako neke turističke sredine, posebno na otocima sa samo dvije tisuće stanovnika, planiraju turistički razvoj sa bazom od 20 tisuća gostiju, vrlo je ozbiljno postaviti pitanje koja infrastruktura će biti u stanju pratiti takav turistički rast te sa kojom radnom snagom će ti gosti biti posluživani. Kod svakog turističkog projekta bi trebalo vidjeti da li je postavljen tako da od njega profitiraju turisti i lokalna sredina, ili je to samo jednosmjeran put. Samo sa zadovoljnim stanovništvom imati ćemo i zadovoljne goste, pa je nužno razvoj uskladiti sa realnim potrebama i željama lokalnog prostora.

Kod nas na nekim primjerima potencijalnih investicija vidimo da i u Hrvatskoj tinja svojevrsno nezadovoljstvo i tihi otpor prema prenamjeni prostora radi turizma, što se najbolje pokazalo na projektu golfa u Dubrovniku ili ugostiteljskog objekta na splitskom Marjanu. Takav odnos u kojemu lokalno stanovništvo nije zadovoljno ponuđenim projektima dovesti će do zaustavljanja turističkih projekata - kazala je dr. Inge Tomić Koludrović na Hrvatskom turističkom forumu.

Raspravljajući o održivom turističkom razvoju u kojemu hrvatskom turističkom rastu prijeti pretjerana gradnja i infrastrukturni limiti, posebno je istaknuto kako se turizam u Hrvatskoj može i mora razvijati bez osvajanja novih teritorija, jer ni postojeće turističke zone nisu iskorištene do kraja.

-Turizam u Hrvatskoj može se razvijati brzo i kvalitetno i bez osvajanja novih prostora jer u postojećim neiskorištenim turističkim zonama ima sasvim dovoljno prostora za potencijalnu turističku ekspanziju. Glavni cilj investicija u hrvatskom turizmu mora biti povećanje broja visokokvalitetnih hotelskih kreveta u postojećim turističkim zonama. To bi u godinama koje dolaze trebale biti manje investicije, ali sa velikim utjecajem na podizanje ukupne razine kvalitete usluge u turizmu.

Hrvatskoj nipošto ne trebaju inestitori iz biznisa nekretnina, jer u njihovim turističkim gradnjama nema razvojne komponente, osobito ako se zbog njihovih investicija prenamjenjuju postojeći prostorni planovi. Interesne skupine koje su vlasnici zemljišta dikitiraju i zagovaraju promjene prostornih planova, a da ni svi postojeći resursi nisu iskorišteni- kazao je Hrvoje Hrabak, predsjednik Hrvatskog društva arhitekata, ističući činjenicu kako stalno i sve glasnije zagovaranje luksuza u turizmu nije razvojni profil kojemu bi trebalo težiti.

Da se sa uzurpacijom prostora u turističke svrhe nipošto ne slažu ni u lokalnim samoupravama, potvrdio je tom prilikom Pjerino Bebić, gradonačelnika Hvara, ističući kako su nam u turizmu sada potrebne investicije u nadogradnju ponude, poput hotela, kongresnih centara, bazena i slično. Pri tome, istakao je Bebić, ne treba zaboraviti ni činjenicu da su privatni iznajmljivači u našoj zemlji najveće poduzeće jer se tim poslovima bavi više od 50 tisuća obitelji, a da nitko ozbiljno ne objedinjuje njihove razvojne planove i potrebe.