×

Prva ICT INVESTMENT ARENA 2011 u Hrvatskoj

Predstavljanje potencijala ulaganja u 2012. godini u informatičko-telekomunikacijski sektor, poticanju implementacije novih ICT proizvoda i usluga, ICT izvozu i inovativnosti u organizaciji Infoarena Grupe održati će se 8.12.2011. u hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu.
Prva ICT INVESTMENT ARENA 2011 u Hrvatskoj

Ovaj prvi ekskluzivni događaj ima za svrhu prikazati planove desetak vodećih kompanija iz privatnog i javnog sektora, države i municipala te tako prikazati potencijal investicija u ICT u 2012. godini i kako će to doprinjeti razvoju društva i konkurentnosti gospodarstva.

Govornici će predstaviti planiranu visinu ulaganja, visinu ulaganja po zaposleniku i prihodu, postotak ulaganja u ICT u odnosu na cjelokupni godišnji investicijski ciklus, te dati smjernice ulaganja i omjere inhouse vs outsourcing, kao i niz ostalih korisnih informacija. Uz to, dat će se i razina ulaganja u hardver, softver, zaposlenike.

Sudionici događaja moći će iz prve ruke, zahvaljujući kvalitetno odabranim temama,  sagledati gdje su ovdje njihove prilike za razvoj poslovanja i imati će mogućnost direktno razgovarati i dogovarati poslove s donositeljima poslovnih odluka.

Cijelo događanje odvija se u vrijeme kada se planiraju proračuni ulaganja za 2012. godinu, kako bi se svi zainteresirani mogli aktivno uključiti u dogovoranje poslova.

O globalnim trendovima u ICT industriji u 2012. i slijedećim godinama pregled će dati Ivan Maglić, direktor Calisto/Gartner koji će progovoriti prije svega o investicijama javnog i privatnog sektora u implementaciju ICT-a kao preduvjeta poboljšanja efikasnosti i konkurentnosti u svakodnevnom poslovanju. Maglić će dati i osvrt na ulaganja privatnog sektora.

Prema Gartnerovim podacima najveći rast IT ulaganja u prošloj godini u odnosu na 2009. bio je u segmentu zdravstva i zdravstvenih usluga s 5,8 posto, slijedila je potrošačka elektronika sa 4,2 posto, financijski i prehrambeni sektor s 3,8 posto.

Prema Gartnerovim podacima najveći rast IT ulaganja u prošloj godini u odnosu na 2009. bio je u segmentu zdravstva i zdravstvenih usluga s 5,8 posto, slijedila je potrošačka elektronika sa 4,2 posto, financijski i prehrambeni sektor s 3,8 posto. Po udjelu u ukupnom prihodu najveća ulaganja i dalje ima financijski sektor s 6 posto, slijedi segment internetskih usluga s 5,8 posto, obrazovni sektor s 4,7 posto, mediji s 4,5 posto, telekomunikacijski sektor s 3,9 posto.

Novost događanja „ICT INVESTMENT ARENA 2011“ bit će prvi prikaz posebno provedenog istraživanja tvrtke IPSOS PULS o „Trendovima investicija u ICT u Hrvatskoj u 2012“.

Svakako treba dodati da za ozbiljniji rast izvoza je potreban skalabilan poslovni model, a on se postiže isključivo razvojem globalnih proizvoda, s malim troškovima distribucije, jer domaće investicije mogu biti poticaj za regionalno širenje, te globalizaciju.

Uz to, Agrokorova ICT ulaganja predstavit će i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora koji je, kako bi bio efikasniji proveo konsolidaciju vlastitog informatičko-telekomunikacijskog sektora kroz tvrtku M Start i time stvorio snažnu ICT tvrtku.

Međutim, kako je domaći ICT sektor snažno orijentiran na ulaganja države i javnog sektora, više od 50 posto, posebno zanimljivo bit će i predavanje Tomislava Vračića, zamjenika državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku na temu ulaganja Republike Hrvatske u ICT u 2012., što bi svim okupljenim stručnjacima trebalo dati naznake što ih može očekivati u slijedećoj i narednim godinama.

Na kraju konferencije „ICT INVESTMENT ARENA 2011“ održat će se okrugli stol na temu „Ulaganja u ICT u 2012. i potencijali društva zasnovanog na novim tehnologijama”.

Važnost konferencije „ICT INVESTMENT ARENA 2011“ ogleda se i u činjenici da će na njoj odabrana skupina iskusnih stručnjaka i gospodarstvenika raspravljati o ključnim problemima koji utječu na razvoj domaćeg ICT sektora, ulaganjima javnog i privatnog sektora u vlastitu ICT infrastrukturu, načinima financiranja i poticanja razvoja ovog iznimno važnog gospodarskog razvoja, povećanju izvozne orijentiranosti ove industrijsko-tehnološke grane, a prilika je to i za međusobnu razmjenu mišljenja i iskustava svih zainteresiranih.