×

Prva regionalna konferencija o avio industriji

Prvi put u Hrvatskoj održat će se stručna konferencija na temu avio industrije Aviation Business Arena 2011, koja će se održati 9. studenoga u hotelu The Regent Esplanade
Prva regionalna konferencija o avio industriji

Zračni promet predstavlja jednu od najsnažnijih svjetskih industrija: zapošljava 32 milijuna ljudi, dok je 1629 zračnih prijevoznika u 2010. prevezlo 2 milijarde putnika.

Ekonomski i društveni učinci avio prometa su vrlo snažni: 32 milijuna radnih mjesta (indirektno), odnosno 5.5 milijuna direktno, učešće u svjetskom GDP sa 7.5%, 25% prodaje je ovisno o zračnom prijevozu, a gotovo 40% međunarodnih turističkih dolazaka realizira se u zračnom prometu.

U 2010. godini 1629 zračnih prijevoznika prevezlo je oko 2 milijarde putnika, 43 milijuna tona robe na 3.733 zračne luke, a na tržištu je bio 27.271 zrakoplov.

Situacija na međunarodnom tržištu zračnog prometa vrlo je složena. Poslovno okruženje zračnih prijevoznika i zračnih luka posljednjih je dvadesetak godina izuzetno burno, nesigurno i opasno.

Situacija na međunarodnom tržištu zračnog prometa vrlo je složena. Poslovno okruženje zračnih prijevoznika i zračnih luka posljednjih je dvadesetak godina izuzetno burno, nesigurno i opasno. Brojni procesi poput deregulacija i liberalizacija industrije, sklapanja strateških saveza, okrupnjavanja i spajanja u industriji, problema u diferencijaciji ponude između zračnih prijevoznika i brojni drugi, doveli su do sve oštrije polarizacije različitih poslovnih modela zračnih prijevoznika i zračnih luka.

Globalizacija svjetskog gospodarstva i tržišta u sociološkom smislu znači standardizaciju ponude i usluga u zračnom prometu, ali i potrebu za posebnošću i specifičnom ponudom tih istih usluga za putnike vrlo različitih i često individualiziranih potreba.

Perspektive gospodarskog razvoja Europe snažno će ovisiti o sposobnosti nje same ili njenih regija da budu u potpunosti integrirane u svjetsku ekonomiju. Učinkovit zračni promet u tome će imati vitalnu ulogu, vodeći naravno pri tome računa o stalnom smanjivanju negativnih učinaka na okoliš.

Budućnost ne možemo predvidjeti, ali se zato možemo na vrijeme pripremiti za različite situacije koje ona može sa sobom donijeti.  Samo oni „igrači“ koji prepoznaju mogućnosti promjena u vanjskom okruženju će imati šansu za preživljavanje u budućnosti. Upravo je ova regionalna konferencija prilika da se počnu pripremati za izazove koji su pred avio industrijom.