×

Prvi srpski investicijski Forum svečano otvoren u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Prvi srpski investicijski Forum pod nazivom "Povežite se" svečano je otvoren sinoć, 24. studenog u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Obilazak Kraljevskog dvora
Obilazak Kraljevskog dvora

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna turistička razvojna korporacija su organizatori ovog, po mnogo čemu važnog događaja, a program "Održivi turizam za ruralni razvoj" provodi pet agencija Ujedinjenih Nacija: FAO, UNDP, UNEP, UNICEF i UNWTO.

Na sinoćnjem otvaranju gostima su se obratili Goran Petković - Državni tajnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Njegova Ekselencija Arturo Laclaustra Beltran - Ambasador  Kraljevine Španjolske u Beogradu, William Infante -  Predstavnik Stalnog ureda UN-a u Srbiji i Frederick Pierret - direktor Svjetske turističke organizacije.

Govornici su se složili da je turizam u Srbiji napredovao u proteklom desetljeću, poslije strmoglavog pada tijekom 90-ih godina. Od 2006. do 2007. godine, ukupan prihod od turizma je porastao za više od 30%; međunarodni trend razvoja ruralnog turizma je posebno povoljan za Srbiju, koja ima bogato naslijeđe biološke, geološke i kulturne raznolikosti. Također, svi su se složili da bi naglasak trebalo staviti na investiranje u manja mesta.

Nakon službenog dijela organiziran je koktel u predvorju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a nakon toga i obilazak i večera za sve delegate/ govornike i članove Organizacijskog odbora na Kraljevskom dvoru.
 
Drugog dana, u petak 25. studenog, Investicijski forum se održava u Hotelu Hyatt, u vidu panel diskusija podijeljenih u pet sesija.

Prvi panel otvorio je Ministar ekonomije i regionalnog razvoja gospodin Nebojša Ćirić, fokusirajuci se na političku klimu i konkurentnost Srbije, što je ujedno bio i glavni fokus ovog panela.

Nagalsak drugog panela bile su uspješne investicije u Srbiji, na kojem su govorili predstavnici dobro poznatih hotela i javnih poduzeća u Srbiji, među kojima su Nikola Avram iz MK Mountain Resort, Živorad Vasić iz Continetala te Svetislav Popadić iz javnog preduzeća Stara Planina. Pri završetku ovog panela potpisan je Memorandum o razumijevanju  između Univerziteta u Novom Sadu i Akademije za fizičku kulturu, sport i turizam regije Volga.

Na trećem panelu govorilo se o hotelima i njihovom urbanom razvoju, a među govornicima su bili i Dejan Đordjević iz ESTA Holdinga iz Ukrajine, kao i Clemens Schranz iz Soravie.

Četvrti panel se fokusirao na kompanije koje upravljaju brendiranim hotelima, kao što su Merriot, Hilton, Hyatt, Residor, Golde Tulip i Steigenberger.

Pored ovih panela održao se i Forum gradonačelnika iz osam gradova Srbije.

Trećeg dana Foruma delegati će posjetiti Sremske Karlovce, kao jednu od uspješnih ruralnih destinacija u Srbiji.