×

Rekordan broj hrvatskih izlagača na ovogodišnjem IMEX-u

Danas je završena deveta kongresna i insentiv burza IMEX u Frankfurtu, koja je u tri dana okupila više od 3500 izlagača iz 150 zemalja te oko 3900 kupaca, specijaliziranih medija i ostalih sudionika kongresne industrije iz cijelog svijeta. IMEX je sudionicima također ponudio kvalitetan edukacijski program s više od devedeset seminara i predavanja.
Hrvatski štand na IMEX-u
Hrvatski štand na IMEX-u

Broj sudionika i događanja na jednoj od vodećih svjetskih kongresnih burzi, upućuje na trend oporavka kongresne i insentiv industrije nakon svjetske krize te lagani rast od 3-4% koji se očekuje ove i naredne godine.

Hrvatski kongresni i insentiv ured Hrvatske turističke zajednice prisutan je na IMEX-u devetu godinu za redom, a ovogodišnji nastup je donio najveći broj suizlagača do sada. Na hrvatskom je štandu dvadeset i šest hotela, specijaliziranih MICE agencija i kongresnih ureda predstavilo hrvatsku kongresnu i insentiv ponudu. Organizator sajma osigurao je našim izlagačima unaprijed dogovorene sastanke s kvalitetnim međunarodnim kupcima kongresnih usluga (hosted buyers), predstavnicima najvećih svjetskih korporacija i udruženja te specijaliziranih medija.

Direktor Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda, gospodin Nik Račić održao je niz prezentacija za grupe kupaca iz Europe, Rusije i SAD-a te je iznimno zadovoljan nastupom na ovoj važnoj međunarodnoj manifestaciji. „Ovogodišnji IMEX donio je 5% više kontakata i sastanaka u odnosu na 2010. godinu; od tristotinjak sastanaka koje smo održali u ova tri dana, očekujemo da će 30% zainteresiranih buyera posjetiti i pobliže upoznati Hrvatsku, te nakon toga odlučiti organizirati skupove u nekoj od naših destinacija. Oporavak američkog i europskog tržišta, posebice Njemačke, te sve veći broj zainteresiranih kupaca iz Kine i Indije, vrlo su značajni za Hrvatsku, koja je tražena destinacija za organiziranje međunarodnih skupova i insentiva", zaključio je Nik Račić.

Slaven Reljić, direktor DMC i PCO agencije VenEvent, jedan je od izlagača na hrvatskom štandu. Reljić je istaknuo kako bismo se najviše trebali usmjeriti na europsko i rusko tržište, a posebno su zanimljivi skandinavski i njemački kupci, kojima je blizina Hrvatske prednost pred ostalim destinacijama. "Za organiziranje insentiva najtraženije su destinacije na hrvatskoj obali, dok za skupove konkurira i Zagreb kao poslovno središte. Kupci kongresnih i insentiv usluga vrlo su zahtjevni, traže atraktivne, drugačije programe koji uključuju autohtone običaje i kulturu. U svakom slučaju, potrebno nam je jače brendiranje kao kvalitetne i zanimljive MICE destinacije na svjetskom tržištu te veći broj izravnih letova prema našim najjačim kongresnim destinacijama jer je dobra zračna povezanost jedan od glavnih uvjeta organizatora da uopće počnu razmišljati o Hrvatskoj", rekao je Slaven Reljić.

Na IMEX-u su predstavljena istraživanja najvažnijih strukovnih udruženja, poput Conventions 2020, the Future Convention Cities Initiative, Mice Market Monitor, IAPCO's Congress Trends i GCB and EVVC's Germany Meetings and Event Barometer. Sve one upućuju na zaključak kako se globalno kongresno tržište polako oporavlja od krize te je sve više razloga za optimizam.

IMEX Group u listopadu prvi puta organizira IMEX America - America's worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events, koji će se održati u Sands Expo and Convention Center u Las Vegasu. Na njemu će se zajedno s partnerima predstaviti i Hrvatski kongresni i insentiv ured, koji kroz nove kontakte i upite očekuje da će potaknuti veći interes američkih i azijskih kupaca za Hrvatsku.