×

Skupština EBRD popunila hotele u Zagrebu

Godišnja skupština i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se u Zagrebu održava 14. i 15. svibnja, okupit će više od dvije tisuće sudionika iz 60 zemalja Europe i svijeta.
Skupština EBRD popunila hotele u Zagrebu

Uz popunjavanje hotelskih kapaciteta u Zagrebu, sudionici će u velikom broju odlaziti i na poludnevne turističke ture po Zagrebu i okolici za vrijeme skupštine te poslije na tzv. post ture po cijeloj Hrvatskoj. Doznaje se to iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i pripadajućeg joj Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda, koji od 2003. logistički sudjeluje u pripremi kandidature Zagreba i Hrvatske za tu skupštinu, a sada i u njenoj realizaciji. Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba napominje da je 10-ak agencija-članica te udruge temeljem prijedloga Ministarstva turizma i provedenog natječaja dobilo posao organiziranja tih tura te su o tome putem web stranice EBRD-a obaviješteni sudionici i organizatori Skupštine. Slijedom prvih informacija o tom bukingu ugrubo procjenjuje da će više od 50 posto sudionika EBRD skupštine i panela ići na neke od tih programa, pri čemu bi ih više moglo ići na poludnevne ture po Zagrebu i okolici tijekom trajanja skupštine nego na višednevne ture po Hrvatskoj nakon skupštine.

Ističući dobru popunjenost zagrebačkih hotelskih kapaciteta tijekom trajanja Skupštine iz Hrvatskog kongresnog ureda HTZ-a doznaje se da će ih najviše biti smješteno u Hotelu Westin, gdje je i 'baza' cijele Skupštine, nakon čega slijede hoteli Sheraton, The Regent Esplanade, Dubrovnik, Panorama i International te još šest drugih hotela većinom u užem središtu grada. Iz tog ureda posebno naglašavaju veliku važnost tog skupa za Zagreb i za Hrvatsku, i to ne samo u gospodarskom i političkom smislu nego i turističko-kongresnom, jer su sudionici EBRD skupštine uz ministre većinom poslovni ljudi (bankari, investitori i drugi) koji su u svijetu kongresne industrije poznati kao dobri potrošači. Također važnim ističu i doprinos te Skupštine promociji Zagreba i Hrvatske, tim više što će se u sklopu Skupštine održati i Gospodarsko-turistička izložba na kojoj će Hrvatska predstaviti svoje turističke potencijale