×

Smanjene stope PDV-a na turističku i ugostiteljsku djelatnost

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela pozdravlja odluku Vlade RH o uvođenju smanjene stope PDV-a na turističku i ugostiteljsku djelatnost.
Foto: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela
Foto: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela

Smanjenje stope PDV-a koja će se početi primjenjivati s 1.1.2013. omogućit će poduzetnicima ulaganja u unapređenje kvalitete ponude, obnavljanje objekata, zapošljavanje novih ljudi i općenito nove investicije, a gostima kvaliteniju ponudu i nižu cijenu. Primjeri iz zemalja u okruženju koje su uvele nižu stopu PDV-a na turističke i prateće djelatnosti pokazuju pozitivne učinke i na povećanja prihoda od turizma u državni proračun.

Turistički sektor dugo je očekivao i tražio ovakav potez kako bismo na globalnom tržištu održali, odnosno podigli konkurentnost. Vjerujemo da će se smanjenjem stope PDV-a smanjiti udio sive ekonomije i povećati unutarsektorska konkurentnost u turizmu, kažu iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Ovaj potez pokazuje orijentiranost Vlade RH na razvoj turizma kao važne gospodarske grane i dugoročno će doprinjeti razvoju cjelokupnog nacionalnog gospodarstva.