×

Turistički djelatnici nezadovoljni sezonom

Turistička sezona još uvijek traje, kao i borba za svakog gosta, ali vrijeme je da se o uspjehu sektora počne razgovarati na temelju drugih pokazatelja, a ne samo onih fizičkih - složna je struka, koja se okupila u srijedu na tematskoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore.
Turistički djelatnici nezadovoljni sezonom

Da u turističkom sektoru ima još mnogo problema koje treba riješiti i da stvari nisu ni približno onoliko pozitivne koliko ih se često pokušava prikazati moglo se čuti od predstavnika hoteljera, kamping udruženja, ugostitelja, nautičara i mnogih drugih važnih igrača u domaćem turističkom sektoru. - Prema kretanjima noćenja ove godine, prema dosadašnjim podacima, sustigli smo 2009. godinu, ali smo još uvijek slabiji od 2008. Izuzetno je važno pri tom reći da su od prvog do šestog mjeseca hoteljeri bili u minusu, i da se sav pozitivan trend dogodio u srpnju i kolovozu. Ne možemo govoriti o profitabilnosti turizma ako ćemo biti popunjeni samo dva mjeseca u godini - naglasio je Franco Palma, predstavnik Hrvatske udruge hoteljera. Jedan od problema koje on predviđa u narednoj sezoni je i to što će se teško odraditi podjednako dobra turistička promocija za narednu sezonu jer će nedostajati sredstava.

Posljedica je to promjena u Zakonu o članarinama turističkih zajednica. Među ostalim, problem u narednom razdoblju bit će i pad konkurentnosti koji će se zasigurno dogoditi zbog malog broja investicija, među ostalim i onih u uređenje plaža. - Mi naše goste varamo jer ih puštamo da se kupaju po kamenju i nemamo plaže. Tvrdim da bi mogli imati 20 milijardi eura od turizma i dotući konkurenciju što se tiče kampova, samo da nam Vlada dozvoli uređenje plaža - upozorio je Edo Maržić, direktor vrlo uspješnog kampa Šimuni. Osim općeg poziva na smanjenje entuzijazma postignutim u ovoj sezoni na skupu su se mogli čuti i brojni konkretni prijedlozi o tome na koji način bi se situacija mogla promjeniti. Od smanjenja PDV-a na hranu i piće (što su predložili ugostitelji), smanjenja PDV-a na vezove u marinama (prijedlog nautičara) pa do generalnih promjena i rada na smanjivanju parafiskalnih nameta.

- Razne naknade se plaćaju neovisno o popunjenosti kapaciteta, a kako se kod hotela i kampova radi o velikim površinama, one dosežu vrlo visoke iznose. Kako poslovanje nije isto tijekom cijele godine, i u dijelu godine kapaciteti nisu popunjeni, minimalo bi trebalo ukinuti plaćanje tih nakada u vrijeme kad su objekti zatvoreni - istaknula je Natali Komen Bujas iz Hrvatske udruge poslodavaca. Predstavnici privatnih iznajmljivača iskoristili su ovu priliku da upozore na sustavno zanemarivanje ovog segmenta, koji sa svojih 450 tisuća kreveta čini jedan od najznačajnijih u turizmu države. Osim njih, i predstavnici medicinskog, ruralnog, adrenalinskog i ronilačkog turizma podjetili su na neiskorišteni potencijal koji leži u ovim granama. - Mi smo pali u euforiju jer smo strašno podložni euforijama na osnovi tri-četiri statistička podatka. Treba spustiti loptu na zemlju, jer ćemo prave prezultate sezone vidjeti kad vidimo financijske pokazatelje; ali ne samo prihoda, već i rashoda - zaključio je poznati ekonomski stručnjak Boris Vukonić.