×

Turističko vijeće HTZ-a prihvatilo prijedlog Programa rada za ovu godinu

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prihvatilo je na današnjoj sjednici prijedlog programa rada HTZ-a za ovu godinu.
Turističko vijeće HTZ-a prihvatilo prijedlog Programa rada za ovu godinu

Program je vrijedan ukupno 252,7 milijuna kuna, a također je prihvatilo prijedloge natječaja za 12 modela udruženog oglašavanja javnog i privatnog turističkog sektora za 2012. za koje HTZ planira 49,5 milijuna kuna i koji će od sutra biti dostupni na web stranicama HTZ-a.

Vjerujući da će program rada HTZ-a uz ostale aktivnosti u sektoru pridonijeti da ova turistička godina po fizičkim pokazateljima bude jednaka lanjskoj, a možda i malo bolja, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Veljko Ostojić kazao je i kako žali što program i natječaji za udruženo oglašavanje nisu doneseni ranije, ali i da vjeruje kako su sektor i partneri spremni za kvalitetnu pripremu ove sezone.

Inače ministru turizma ovo je bila prva sjednica Turističkog vijeća HTZ-a, čijim su članovima, kao i direktoru Glavnog ureda HTZ-a, mandati istekli s 22. prosincom prošle godine, ali, kako je kazao Ostojić, imaju statutarne mogućnosti obavljati svoj posao do izbora novog Vijeća.

Napomenuo je i da prijedlog programa rada HTZ-a za ovu godinu, kao i mjere udruženog oglašavanja treba još potvrditi Sabor HTZ-a, koji se planira do kraja ovog mjeseca, ali i da unatoč tome partneri sa sigurnošću mogu računati na ono što je danas prihvatilo Vijeće te smatra kako će to ublažiti štetu nepravodobnog usvajanja.

Prijedlog programa rada za ovu godinu i njegov financijski plan od 252,7 milijuna kuna za 12 posto ili 34 milijuna kuna manji je nego onaj za 2011., pri čemu se iz državnog proračuna planira smanjenje prihoda za 21 posto u odnosu na plan za prošlu godinu ili na 95 milijuna kuna.

Programa donosi i niz novosti, među kojima smanjenje iznosa za tiskane materijale te za globalno TV oglašavanje, što će se preusmjeriti na online kanale koji postaju sve efikasniji. Iznosi za globalno TV oglašavanje smanjit će se tako s 9,5 na 6 milijuna kuna, a za brošure i info materijale s 9,9 na 4,7 milijuna kuna.

Promjene se odnose i na posebne prezentacije ili tzv. Hrvatske turističke dane u inozemstvu kojih će biti manje nego prije i na kojima više neće biti zabavno-glazbenih programa nego samo radni dio.

Iznos za mjere udruženog oglašavanja sa strane HTZ-a od 49,5 milijuna kuna isti je kao lani, pri čemu se od partnera u oglašavanju, sustava turističkih zajednica, touoperatora, zračnih i drugih prijevoznika te drugih partnera očekuje 50,1 milijun kuna, što bi ukupno bilo 99,6 milijuna kuna.

Osnovne promjene u oglašavanju su što ove godine HTZ neće poticaje davati za glavnu sezonu odnosno srpanj i kolovoz, nego samo za pred i posezonu. Za predsezonu bi to bilo do 30. lipnja, jer bi, po objašnjenju ministra, u lipnju od 10. do 30. mogla biti 'rupa'.

Novost je i model udruženog oglašavanja za zimsku sezonu 2012./2013. od studenog do ožujka kako bi se pokušala produljiti sezona.