×

Turizam za 21. stoljeće: Kvaliteta i ulaganja su najvažniji

U sklopu Dana hrvatskog turizma u Šibeniku danas održan je vrlo zanimljiv stručni skup pod nazivom "Turizam za 21. stoljeće", na kojem su svjetski stručnjaci ukazali na važnost i rezultate turističke industrije, ali i prognoze i trendove za budućnost
Irena Ateljević
Irena Ateljević

Hrvatski turizam dio je globalnog turizma i stoga mora biti spreman na sve što ga čeka nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. S obzirom da europski turizam u narednim godinama očekuje pad udjela u ukupnom broju međunarodnih turističkih dolazaka, moramo i dalje inzistirati na kvaliteti i ulaganjima, što su istodobno i najvažniji segmenti budućnosti hrvatskog turizma. Hrvatska i dalje trebala ostati odredište visokog životnog stila, ali s eko predznakom, koji će nas razlikovati od konkurentskih zemalja poput Grčke ili Španjolske, rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Izvršni direktor UNWTO-a Marcio Favilla prvi puta javnosti je predstavio novu studiju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), s predviđanjima kretanja svjetskih turističkih trendova do 2030. godine.

Do 2030. godine broj dolazaka međunarodnih turista trebao bi doseći brojku od 1,8 milijardi, što je dvostruko više nego sada, s time da bi regija u koju spada i Hrvatska trebala imati jedan od najvećih porasta i udjela, odnosno 264 milijuna međunarodnih dolazaka, što je oko 100 milijuna turista više nego 2010. godine.

Vrlo zanimljivo predavanje održala je Irena Ateljević, predavačica na nizozemskom Wageningen University te suradnica Instituta za turizam. Ona smatra kako će se turisti u budućnosti više okretati eko turizmu i zemljama s tim predznakom. Također, više će brinuti o zaštiti okoliša, te uglavnom birati wellness ili duhovne načine odmora.