×

Uvodi se nadzor sustava turističkih zajednica

Turističko vijeće i Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prihvatili su danas Program rada HTZ-a za 2011. po kojemu se uz prihode i rashode od po 286,7 milijuna kuna
Niko Bulić
Niko Bulić

Turističko vijeće i Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prihvatili su danas Program rada HTZ-a za 2011. po kojemu se uz prihode i rashode od po 286,7 milijuna kuna uz ostalo naglasak stavlja na turistički manje razvijena područja Hrvatske, pojačane marketinške aktivnosti na internetu te održanje ukupnih rezultata u turizmu na razini ove godine.

Predstavljajući na Saboru Program rada za 2011. ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs naglasio je kako su sve mjere usmjerene na dalji razvoj turizma, dok je direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao da će u marketinškim i promotivnim aktivnostima za 2011. naglasak biti na nautičkom i kamping sektoru, privatnom smještaju i kontinentu. Temeljna novost je, kazao je Bulić, nadzor sustava turističkih zajednica, kojim će se redovito ili po potrebi i izvanredno provoditi kontrola rada u sustavu. Govoreći o pojačavanju aktivnosti na internetu ministar Bajs je pak najavio da se od siječnja iduće godine aktivno kreće ka novom dugoročnom programu izrade jedinstvenog on-line portala hrvatskog turizma i ponude sa svim podacima.

Radit će se u suradnji s privatnim sektorom kako ne bi javni sektor konkurirao privatnom koji svaki za sebe već ima svoje portale. Internet se zadnje tri godine općenito pokazao dobrim marketinškim alatom te će se i iduće godine za to usmjeriti slično odnosno 1 posto više novca nego ove godine ili 15,6 milijuna kuna, dok je za TV globalno i oglašavanje po tržištima predviđeno 1 posto manje novca ili 37,1 milijun kuna. Za oko milijun kuna, na 26 milijuna, povećan je iznos za sajmove i prezentacije, dok je za najvećih 93 posto povećan iznos za sufinanciranje i potpore u nerazvijenim područjima, na 13,5 milijuna kuna. Za 25 posto, na 500 tisuća kuna povećava se i iznos za tradicionalni HTZ-ov servis dobrodošlice, a za 26 posto, na 2,1 milijun kuna nadzor i edukacija u sustavu turističkih zajednica.

Sve je to dio ukupnih rashoda HTZ-a koji se za 2011. planiraju u iznosu od 286,7 milijuna kuna, koliko je planiran i iznos ukupnih prihoda. Ukupne prihode HTZ-a za 2011. od 286,7 milijuna kuna (3 posto više nego ove godine) temelje na 120 milijuna kuna iz državnog proračuna ili 7 posto više nego ove godine, na 88,3 milijuna kuna ili 9 posto više od boravišne pristojbe, te na ostalih 7 milijuna kuna prihoda i na 25 milijuna kuna prenesenih prihoda iz prethodne godine