×

WTM: turizam prije 2013. ne može očekivati izlazak iz krize

Na vodećem europskom turističkom sajmu, WTM-u (World travel market) koji se u Londonu održava od 9. do 12. studenog, HTZ i Ministarstvo turizma promoviraju svojih devet modela udruženog oglašavanja turoperatorima za 2010. godinu, za koje će država izdvojiti 15,7 milijuna eura.

Ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za međunarodne novinare pokušao je u ponedjeljak ostaviti dobar dojam Hrvatske kao zemlje koja odstupa od svjetskog i europskog turističkog prosjeka, dok je direktor HTZ-a Niko Bulić prezentirao zemlju ne odstupajući od Mediterana kakav je nekad bio, s dodatkom novog, gramatički pomalo zbunjujućeg slogana - Živi Život tvoj stil. Svijetom je putovalo sedam posto, a Europom osam posto manje turista, dok je, prema Bajsovim riječima, Hrvatska ponovila prošlogodišnje rezultate s dva posto manje dolazaka i nešto većim postotkom noćenja. Svjetski hoteli zabilježili su 18 posto manje prometa, a prosječne cijene smještaja pale su za 20 do 30 posto.

Svjetski turistički stručanjaci predviđaju da će 2010. godine doći do usporavanja pada, no da turistička industrija prije 2013. ne može očekivati ponavaljanje rezultata iz 2008. godine.

Rezultat takvih kretanja bio je 15 posto manje zaposlenih u turističkom sektoru u ovoj godini. U svijetu je ove godine bilo 13 posto manje britanskih turista nego lani, dok je Hrvatska sa četiri posto manje njihovih dolazaka zabilježila dva posto više noćenja. Britanci su vrlo dobrodošli u Hrvatsku jer najviše troše. U slijedeću godinu Hrvatska će, kao i druge zemlje, krenuti s opreznom politikom bez očekivanja većih pomaka. Iduća godina biti će godina kupaca - izjavio je Bajs koji u utorak u organizaciji HTZ-a ima sastanak sa deset vodećih britanskih turoperatora.

Od oko 150 britanskih turoperatora koji prodaju Hrvatsku kao destinaciju, do sada ih je ugovore za udruženo oglašavanje potpisalo njih osam, a Bajs se, nakon WTM-a i prezentacije devet modela poticaja nada i kojem više za iduću godinu.

Budžet za ukupnu promidžbu Hrvatske iduće godine iznosit će 30 milijuna eura, s naglaskom na internetsko oglašavanje, ciljana inozemna tržišta, domaće tržište te prevremeno ukidanje viza za Indiju i Kinu.

Osim predstavnika javnog sektora, na WTM-u će poslovne kontakte ostvarivati i 18 hrvatskih izlagača, sastanke ovih dana održavaju i predsjednik Uprave Valamara Peter Fuchs te predsjednik Uprave adriatica.neta Boris Teški.