×

Zaštitne mjere EU nova prepreka za hrvatski turizam

Zahvaljujući dobrim turističkim rezultatima ove sezone, ali i činjenici da su mnoge zemlje koje su hrvatski konkurenti podbacile već drugu godinu zaredom, kraj ove godine za hrvatski turizam mogao bi donijeti i pomak u odnosu na europsku konkurenciju.

- Kako stvari stoje, ove godine naš tržišni udio trebao bi prijeći dva posto udjela u europskom turizmu. Naravno, treba pričekati kraj godine za potpune rezultate - rekao je ministar turizma Damir Bajs govoreći na Danima hrvatskog turizma u Rovinju. Ministar je još jednom ponovio kako će sljedeća godina biti zahtjevna, među ostalim i zbog toga što će se Hrvatska prvi puta suočiti s mjerama EU koje su namijenjene za zaštitu turizma Unije. - Mjere EU će biti izvrsne i za nas kad budemo članica EU, ali u sljedećoj godini morat ćemo se suočiti s njima, jer zapravo rade protiv nas - objasnio je Bajs. Treći dan održavanja Dana hrvatskog turizma obilježio je susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, na kojem je osim ministra turizma Damira Bajsa sudjelovao i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, kao i ministar pravosuđja Dražen Bošnjaković.

Osim njih, na pitanja turističkih djelatnika odgovarali su još i državni tajnik u ministarstvu financija Ivica Mladineo, Josip Borić, pomoćnik ministra za otoke u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Vinko Ljubičić, ravnatelj odjela za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Turistički djelatnici iskoristili su tu priliku da potraže odgovor nadležnih na razna pitanja koja ih muče u praksi. Razgovaralo se tako o sudjelovanju turističkog sektora u izradi zakonske regulative koja se na njega neposredno ili posredno odnosi, o problemu sive ekonomije u turizmu, pitanju PDV-a u turizmu, Zakonu o turističkom zemljištu, viznom režimu i brojnim drugim važim problemima iz turističke prakse.