×

Održana druga Best Stay konferencija

Druga Best Stay konferencija održala se 17. i 18. studenog u Design Hotelu Royal, u Opatiji, a okupila je više od 250 hotelijera, iznajmljivača, arhitekata, ICT i marketing stručnjaka iz cijele regije.
Best Stay 2016
Best Stay 2016

Druga po redu međunarodna konferencija Best Stay 2016 održala se ponovno u Opatiji, 17. i 18. studenoga. Tijekom događaja sudjelovalo je više od 250 sudionika uključujući vodeće predstavnike sljedećih tvrtki: Valamar Riviera d.d., Maistra d.d., Union Hoteli d.d., AccorHotels, TripAdvisor, Grand Hotel Lav d.o.o., Liburnia Riviera Hoteli d.d., Comping d.o.o., Villa Storia, Hostel Celica, ZIGZAG Integralni hotel, Hrvatski Telekom d.d., Hoteli Njivice d.o.o., Swanky Mint Hostel, CISCO, Istraturist Umag d.d., Rusan Arhitektura d.o.o., 88 Rooms Hotel, Park Plaza Belgrade, Hrvatska komora arhitekata i mnoge druge.

Best Stay 2016

Kao glavne teme konferencije istaknule su se, očekivano, problematika sezonalnosti hrvatskog turizma, razvoj i nova očekivanja današnjeg gosta, dizajn i arhitektura u turizmu kao dopuna potpunom iskustvu gosta, važnost strategije komunikacije destinacije prema gostu, te brendiranje destinacije, ali i samog smještaja i osoblja. Tijekom Best Stay-a poseban naglasak stavljao se na doživljaj destinacije i local experience-a, prilikom čega je Airbnb istaknut kao najuspješniji kanal usmjeren prema milenijalcima. Važno je istaknuti prezentaciju Gianluce Laterze (TripAdvisor) koji je naglasio kako 87% gostiju koriste Facebook za inspiraciju prilikom planiranja putovanja, a njih više od 50% koristi i Twitter i Pinterest. Isto je naglasila i potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamar Rivieri, Ivana Budin Arhanić: “Današnji putnik je cijelo vrijeme “connected”, više od 50% bookinga se odvija putem on-line kanala, od toga je čak pola preko mobitela”. Kao glavni zaključci zadnjeg panela “Pogled u budućnost turizma - Što je u trendu diljem svijeta” istaknuli su se, još jednom, potreba za daljnjim razvojem ponude tijekom pred i post sezone te određivanje ciljne skupine gostiju za koju je potrebno izraditi posebnu strategiju komunikacije i brendiranja destinacije.

Best Stay 2016

“Speed networking” program
Popratni sadržaji Best Stay 2016 konferencije omogućili su partnerima i sponzorima događaja održati: 50+ 1-na-1sastanaka i 40+ “speed networking” sastanaka. “Speed networking” program je omogućio sudionicima i sponzorima da maksimalno iskoriste svoje sudjelovanje na Best Stay 2016 konferenciji. Održani tijekom jutarnje pauze oba dana programa, te u trajanju od 3 minute, oduševili su sve sudionike. “Odličan networking i profinjeni ambijent s mogućnošću boljeg upoznavanja sudionika.”, istaknula je Marijana Brdovnik, Magic4.club.

Best Stay 2016

Praktična radionica - Kuća krčkog pršuta Žužić, Otok Krk
U subotu, 19. studenog, je kao dodatni sadržaj Best Stay-a, bila organizirana i radionica na Krku. Sudionici su nakon prvog predavanja prof. dr. sc. Milene Peršić na temu analize trenutačnih brojki hrvatskoj turizma, poslušali i panele o prednostima i nedostacima turizma u Hrvatskoj, te potencijala turizma kada govorimo o cijelogodišnjem turizmu. Najviše je tijekom jutarnjeg programa bilo govora o određivanju i difersifikaciji ciljne skupine odnosno gostiju kada je riječ o pred i post sezoni. Richard Windischbacher, voditelj turističkog informativnog centra grada Graza, naveo je primjer austrijskog gradića, inače poznatom po svojim skijalištima i razvijenom zimskom turizmu, koji je tijekom godina u potpunosti diferencirao svoju ljetnu sezonu uz pomoć strategije komuniciranja destinacije određenom tipu gosta, te potpunoj promijeni gledišta lokalnog stanovištva na sam potencijal destinacije i u konačnosti stvorio održivi turizam 365 dana u godini. Kao zaključak jutarnjeg dijela radionice, što je naglasila većina panelista, je potreba za podizanjem svijesti o nužnosti međusobne suradnje svih uključenih strana u turizmu (iznajmljivači, hoteli, lokalna samouprava, turističke zajednice, ugostitelji...). Na radionici je 30 sudionika, kroz praktični dio u manjim grupama, uz vođenje trenera Tonia Babića, izradilo svoje programe ponude izvan one standardne, sezonske. Uz dobro društvo, hranu i pozitivnu atmosferu, razvilo se nekoliko kvalitetnih ideja za koje se nadamo da će ubrzo biti i ostvarene.