×

Postupno popuštanje anti-COVID-19 mjera od značaja za poslovni turizam

Otvaranje granica, hotela, ukidanje propusnica, dozvola okupljanja do 40 osoba te najava popuštanja mjera za manifestacije na otvorenom i zatvorenom, naznaka su djelomičnog povratka poslovanja i za kongresnu i event industriju
Obavezni razmak
Obavezni razmak
Foto: Pixabay

Od ovoga tjedna, Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite popustili su mnogo mjera vezanih uz obvezu socijalnog distanciranja kao načina borbe protiv pandemije virusa COVID-19. Neke od tih mjera veliki značaj imaju i za poslovni turizam, odnosno kongresnu industriju. Od 11. svibnja je tako ukinuta obveza propusnica za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, uspostavljen je međugradski promet putnika, otvoreni su autobusni i željeznički kolodvori, dovoljeno je okupljanje do 40 osoba, otvorene su granice, izdane su upute za rad hotela, a sve to, naravno, uz propisana ograničenja i specificirane mjere opreza.

Dozvoljeni skupovi do 40 osobaPrema uputama Stožera civilne zaštite, od 11. svibnja se omogućava okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, umjesto do pet koliko je do sada  bilo. To znači da se može ponovno početi razmišljati i organizaciji manjih poslovnih događanja kao što su sastanci, edukacije, radionice, manje konferencije i team building programi. Naravno, važno je pri tome pridržavati se svih propisanih mjera kao što su fizički razmak među osobama mora biti minimalno 1.5m, oprema i stolice se moraju dezificirati nakon svake upotrebe, dezinficijensi moraju biti dostupni na više mjesta.

Također, najavljeno je da će se od 18. svibnja ići u popuštanje mjera za manifestacije na otvorenom i zatvorenom.

Preporuke za rad hotelaU okviru reaktiviranja određenih turističkih aktivnosti, temeljem Odluke o prilagodbi mjera za organizaciju rada hotela i iznajmljivača, kao i kampova i marina, preporučuje se postupanje u skladu s preporukama HZJZ. Vezano uz moguća poslovna događanja i skupove, preporuke se odnose na poštivanje pravila maksimalnog broja dozvoljenih osoba u određenim prostorima sukladno definiranim kriterijima fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge posjetitelje i sudionike te uputa za business centre/konferencijske prostore da je obavezna dezinfekcija stolova i sve opreme nakon korištenja. Također, preporučuje se što veća dostupnost dezinfekcijskih sredstava, jednokratnih papirnatih ručnika te postavljanje vidljivih obavijesti za goste i zaposlenike s informacijama o higijenskim mjerama, telefonima službi. Savjetuje se prijava/odjava na recepcijama u manje od 15 minuta uz najavu ili, još poželjnije digitalnim putem, kao i određivanje maksimalnog broja osoba za dizala. Cjelokupni dokument preporuka možete pronaći ovdje.