×

Sunčana Matić: Hrvatska ima najveći turistički katalog na svijetu

Sunčana Matić iz agencije LUX okupila je tim od 50-ak autora i suradnika na projektu najvećeg turističkog kataloga na svijetu, a potvrda rekorda očekuje se i od direkcije Guinness World Record
Sunčana Matić
Sunčana Matić

„Neodoljiva Hrvatska“ naziv je projekta kandidiranog u kategoriji najvećeg kataloga na svijetu za Guinness World Record, a prigodom predstavljanja javnosti razgovarali smo s njegovom autoricom, Sunčanom Matić iz event agencije Lux promocija.

Tri godine rada na projektu Neodoljiva Hrvatska su iza Vas. Najveći katalog na svijetu, nominiran za Guinnessov World Record, otisnut je u Zagrebu i predstavljen javnosti. Kako se osjećate na kraju ovog zahtjevnog procesa?
Osjećam radost jer sam izdržala. Svoje projekte realiziram po najvišim standardima koje u procesu realizacije mogu ostvariti na tržištu. Uzevši u obzir trenutak recesije, turbulentnu političku sliku države, moju političku neaktiviranost i zadano načelo transparentnog poslovanja, produkcija projekta Neodoljiva Hrvatska činila se u mnogim trenutcima nemogućom misijom.

Prilikom pozdravnog govora u dvorani Opera, hotela The Westin, shvatila sam, ugledavši mnoštvo ljudi ispred sebe, koliko se mojih suradnika, uglednika iz Hrvatske i inozemstva okupilo kako bi bili uz mene i nazočili predstavljanju kataloga tu večer. Spoznaja da su svi redom čestitali zadovoljni sadržajem i prezentiranim materijalima, potvrđuje uložen trogodišnji trud, gotovo asketski život i mnoga odricanja, na što većina Hrvata danas nije spremna. Očekivanja suradnika i hrvatske javnosti ne dozvoljavaju mi da o predstavljanju najvećeg kataloga na svijetu promišljam kao kraju, već realizaciju kataloga doživljavam početkom značajnog projekta za sve nas, što sam i spomenula u izlaganju.

Neodoljiva Hrvatska

Kako ste uopće došli na ideju da sve ljepote Hrvatske prezentirate u okviru ovakvog kataloga, koji je okupio vodeća autorska imena u svojim područjima?
Ideja o najvećem katalogu na svijetu nametnula se jer sam pri dosadašnjem radu nailazila na manjak potrebnih, provjerenih informacija koje su moji klijenti o Hrvatskoj očekivali te sam ih sama informirala i upućivala na razne posebnosti. Prepoznala sam ogroman promocijski trenutak koji nosi Guinness World Record i odlučila ga iskoristiti za primjerenu promociju Hrvatske kao moderne države - ravnopravne i konkurentne članice EU, putem sinergije hrvatske inteligencije, krativnosti i tehnoloških mogućnosti, što je sadržajno u katalogu i dokazano.

U pripremi prvi kongres ekološkog turizma

Na promociji kataloga rekli ste kako je ovo tek početak. Što slijedi?
Održivost projekta bila mi je važna od početka. Nije bilo dovoljno samo postaviti viziju, važno je bilo uskladiti ideju i ciljeve, učiniti ih realnim da zažive, što mnogim vizionarima danas nije moguće i stoga mnogi kvalitetni projekti u Hrvatskoj propadaju. Bilo mi je važno npr. animirati, motivirati i uključiti vrhunske suradnike i udruge u projekt, a uz sve to i razvijati marketing, zatvoriti financijsku konstrukciju jer svoje suradnike plaćam, kao i prireze i poreze državi. Važno je bilo kvalitetno sve postaviti kako bi svima bilo razumljivo i kako bi finalna realizacija bila pravodobno tempirana i što jednostavnija. Prvo sam pristupila istraživanju tržišta, nedostatcima promidžbe i turističke ponude koje smo nastojali katalogom nadoknaditi. Već pri samom postavljanju sadržaja i identifikaciji autora, analizi mogućnosti pisanja relevantnih tekstova, shvatila sam da je katalog Neodoljiva Hrvatska ozbiljan projekt i da predstavlja svojim sadržajem potpuno novo, moderno poglavlje u promidžbi Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije pogodne za cjelogodišnju konzumaciju turizma, putem posebnih vrsta turizma i kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Danas katalog predstavlja katapult za razvoj gospodarstva i Hrvatske kao države zanimljive za poslovne investicije. Projektom se predstavlja i Halal jer cilj je privući posjetitelje s novih, dalekih tržišta, a sudjelovala je i Agencija za investicije i konkurentnost tekstom o gospodarstvu.

U želji da sve spoznaje i prikupljene informacije prezentiram široj javosti, te uz stručne suradnike ukažem na potencijale i razvojne mogućnosti Hrvatske, u suradnji s agencijom Penta PCO u Zagrebu ću na jesen organizirati međunarodni kongres ekološkog turizma, prvi takav u regiji.

Održivost predstavlja i niz promotivnih događanja jer katalog je velika međunarodna atrakcija, javnost ga želi vidjeti, doživjeti. Predstoji nam turneja po Hrvatskoj kako bismo putem događanja vezanih uz predstavljanje Neodoljive Hrvatske naznačili naše posebnosti, zanimljive destinacije, mnoge do danas nedovoljno poznate i hrvatskoj javnosti. Turneja započinje u Muzejima Hrvatskog zagorja, u dvorcu Oršić, Muzeju seljačkih buna. U planu su i međunarodna gostovanja. Kako projekt vodim neovisno, planove realiziram polako i sigurno - korak po korak, a tako ih i priopćujem javnosti.

Neodoljiva Hrvatska

Osim priznatih autora, dizajnera, fotografa, prevoditelja, tiskara, projekt su podržale hrvatske tvrtke, no ne i državne institucije u turizmu, kojima je promocija hrvatskog turizma i baštine glavna djelatnost. Što mislite, zašto je izostala podrška s njihove strane?
Odgovor sam djelomično već dala. Možda je najbolje da to pitanje postavite institucijama. Uz pohvale i čestitke, odgovori državnog sektora vezani su uz nedostatak sredstava u proračunu određenih institucija, a na natječajima nisam dobila sredstva. Ostaje mi samo kvalitetan, predan i naporan rad kako bih realizirala projekt, a s kojim su upoznati ured Predsjednika RH i Vlada RH. Ministarstvo turizma prati projekt NH zadnje tri godine, isto kao i Hrvatska turistička zajednica, a s projektom je zadnjih godinu dana upoznato i Ministarstvo zaštite okoliša, kao i s realizacijom kongresa ekološkog turizma. 

Opće društvena korist i promocija moderne Hrvatske jedini nam je cilj i s pravom se nadamo podršci države u budućnosti.

Neodoljiva Hrvatska - primjer izdržljivosti i opstanka

Najveći katalog na svijetu prati i istovjetna replika kataloga u manjem formatu. Gdje se katalog standardnih dimenzija može nabaviti?
Distribucija standardnih formata bit će istaknuta na Internet stranici neodoljivahrvatska.com i irresistiblecroatia.com. Uz diplomatska predstavništva, u distribuciju će se uključiti i poslovni subjekti koji marketinški sudjeluju u projektu, kako bi pokrili cijelu Hrvatsku te zainteresiranim posjetiteljima i čitateljima iz inozemstva omogućili nabavu kataloga.

Kakva je daljnja procedura? Kada očekujete službenu potvrdu rekorda od strane engleske direkcije Guinnessov World Recorda?
Od početka se držim procedure GWR. Katalog je proizveden prema strogim propozicijama jer za Guinness World Record nije važan sadržaj, već format i tehnološki proces proizvodnje. Prilikom predstavljanja pažljivo je pregledan i dokumentiran od strane struke za potrebe potvrde u kategoriji najvećeg kataloga na svijetu, Guinness World Record direkcije u Londonu. Svjedoci su napisali izjave, a iz Londona su pratili i naše medijske istupe. Daljnja procedura nalaže čekanje odgovora, tj. certifikata. Vremenski nije određeno koliko je potrebno da odgovore, a potrajalo je i dobivanje same dozvole za obaranje rekorda. 

Važno je napomenuti da je katalog Neodoljiva Hrvatska zasigurno najveći turistički katalog na svijetu, a ta kategorija u GWR ne postoji. Dakle, Neodoljiva Hrvatska svojim formatom i sadržajem već jest najveći turistički katalog na svijetu i svi smo ponosni na taj važan trenutak.

Neodoljiva Hrvatska

Ovo je prvi projekt koji ste realizirali u turizmu, ranije ste se uspješno bavili organizacijom i realizacijom projekata, manifestacija u području kulture i umjetnosti. Kroz katalog smo upoznali ono najbolje što naš turizam može ponuditi, a to je puno više od sunca i mora. Što je Vas osobno najviše zadivilo, što je to što našu zemlju čini neodoljivom?
Organizacija projekata kreativan je posao, jednostavan ukoliko se projekt realizira tematski, za klijenta, raspolaže određenim budžetom, tj. ukoliko iza njega stoji državna institucija ili koorporacija. U suprotnom, organizacija je prava umjetnost i traži od organizatora uspješno liderstvo, balansiranje između faza projekta. Agencija LUX djeluje na specifičan način. Godinama samostalno osmišljavam, organiziram i vodim projekte od ideje do realizacije i sa svakim moram biti uspješnija od prethodnog kako bih opstala. Pokušavam pratiti trendove u svijetu, a svi su moji projekti do sada bili održivi – važno mi je ideju od početka pozicionirati u budućnost. Svjesna sam socijalne problematike, pokušavam putem svojih projekata nadoknaditi društvene anomalije kojih je mnogo, djelovati transparentno za opće dobro, a to je uvijek teži put ostvarenja cilja u tranzicijskim državama.

Projektu Neodoljiva Hrvatska prišla sam s višegodišnjim profesionalnim iskustvom i spoznajama o Hrvatskoj u svim segmentima kroz koje je opisana. I sam naziv koji sve oduševljava, odabrala sam bez promišljanja jer moja Hrvatska i je neodoljiva. Raduje me da sam putem brenda GWR i pažnje koju brend uživa, dobila mogućnost Hrvatsku pokazati svijetu. Volim ukazati na našu vrijednost i posebnost. Pojedine države u Europi nameću se i razvijaju turizam sa svoje dvije biogeografske regije, zadivljuje da ih Hrvatska ih ima čak četiri - od nizinske panonske, brdovite kontinentalne, preko alpske do tople mediteranske uz jedno od najljepših mora, Jadransko. Te regije do danas nisu dovoljno iskorištene u turističkoj promociji sa svojim potencijalima ekološki očuvanog, većinom ruralnog prostora. Zadivljuje me i daje snagu i hrvatski narod, vrijedan i pošten, koji je opstao sačuvanog identiteta i baštine unatoč vremenu. Projekt, katalog Neodoljiva Hrvatska primjer je izdržljivosti i opstanka, nosi i pozitivnu, istinitu poruku - pazite što želite, moglo bi vam se u Hrvatskoj i ostvariti!